Microsoft-fyringer rammer Danmark hårdt

Den massive fyringsrunde, som verdens største softwareselskab Microsoft i går annoncerede, får direkte konsekvenser for Microsofts udviklingsafdeling i Vedbæk nord for København. (Opdateret kl. 7.45)

IT-giganten Microsoft skal fyre 5.000, efter at krisen også har ramt IT-branchen massivt. Også Danmark bliver ramt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det koster også stillinger hos Microsoft i Danmark, efter at det amerikanske moderselskab i aftes lagde op til selskabets første massefyring i sin 34-årige historie. 5.000 stillinger skal væk som følge af krisen.

Ifølge Børsens oplysninger vil chefen for Microsoft Development Center Copenhagen, Klaus Holse Andersen, allerede fra morgenstunden fredag informere de godt 850 tilknyttede medarbejdere om, hvor mange stillinger der skal nedlægges som led i selskabets spareplan, der går ud på at skære 5.000 stillinger væk globalt. Det svarer til fem procent af de ansatte hos Microsoft, der er verdens største softwareproducent.

Her og nu fyres 1.400 globalt, mens resten af afskedigelserne sker over de næste 18 måneder, og da udviklingsafdelingen i Vedbæk er Microsofts største uden for USA, kommer en del af nedskæringerne til at ske i Danmark.

»Vi bliver i nogen grad berørt af omstrukturering, men det er vigtigt for os at få kommunikeret med vores medarbejdere, hvad det går ud på, før vi går ud og siger noget offentligt,« lyder den kortfattede besked fra ledelsen i Microsofts udviklingscenter i Vedbæk til avisen.

11 procent færre indtægter

IT-gigantens indtjening faldt i andet kvartal af regnskabsåret med 11 procent. Det skyldes især det faldende salg af PCer. Samtidig har Microsoft måttet slås med det dårlige omdømme, som styresystemet Windows Vista har fået for at være langsommeligt og tungt. Microsoft henter store dele af sin indtjening på styresystemet Windows og kontorpakken Office. Windows skønnes at ligge på under 90 procent af alle PCer i verden.

Fremkomsten af de meget billigere mini-PCer har også gjort ondt. En del af dem leveres med Windows-konkurrenten Linux. Mange anvender dog Windows men - på grund af de mindre kræfter under motorhjælmen - i XP-udgaven, som Microsoft ellers havde lagt på hylden.

Samtidig betyder krisen, at computerne får lov at leve længere, før de skiftes ud i såvel private hjem som virksomheder. Julehandelen, som traditionelt er årets bedste for enhver teknologivirksomhed, har været rigtigt hård i 2008. PC-salget var det laveste siden 2002, oplyser analysehuset IDC.

»Vi befinder os sandelig midt i en helt enestående økonomisk situation,« siger Microsofts topchef, Steve Ballmer.

En række andre IT-giganter har også meddelt, at de skal skære ned. Det gælder blandt andre Google og chipproducenten Intel.