Microsoft frygter nye EU-krav

EU ventes at kræve, at brugerne selv skal vælge Internet-program, første gang de tænder en Windows-PC.

Internet Explorer skal ikke have monopol i Windows, mener EU-Kommissionen. Ifølge Microsoft vil EU tvinge IT-giganten til at lade folk vælge, hvilket program de vil bruge, når de får en ny computer. Foto: Colourbox
Læs mere
Fold sammen
Microsoft frygter nu, at EU stiller krav om, at nye Windows-brugere skal have leveret flere Internet-browsere sammen med Windows, så de ved første start skal vælge, hvilken af dem de vil bruge.

Det skriver IT-giganten i sin kvartalsvise indrapportering til den amerikanske fondsbørs, efter at EU-Kommissionen igennem længere tid har været i haserne på Microsoft for misbrug af IT-gigantens dominerende stilling på PC-markedet.

»Kommissionen overvejer at beordre Microsoft og OEM-producenter (PC-fabrikanter, red.) til at pålægge brugerne at vælge en bestemt browser, når de sætter en ny PC op. Et sådant skridt kunne indbefatte et krav om, at OEM-producenter skal installere flere browsere på Windows-baserede PCer,« skriver Microsoft.

Bøder for milliarder

Microsoft er nervøs for, at det vil skade firmaets egen Internet Explorer, som i årevis har været en fast bestanddel af Windows. Netop dette hæmmer den frie konkurrence, siger EU, som tidligere har uddelt bøder for mange milliarder kroner til Microsoft på netop den baggrund. Internet Explorer er en så integreret bestanddel af Windows, at Microsoft flere gange har sagt, at det vil være umuligt at fjerne den fra styresystemet.

Microsoft udkonkurrerede den gamle Internet-konge Netscape ved netop at lægge Internet Explorer ind i Windows, så brugerne automatisk fik den med. Da der i dag er Windows på lige omkring 90 procent af al verdens PCer, har Internet Explorer bemægtiget sig markedsandele, der nærmede sig valgprocenterne i det gamle Østeuropa. Men gennem det seneste år har navnlig Firefox slået igen, og ved seneste opgørelse var Internet Explorers markedsandel på verdensplan for første gang under 70 procent.

Frist til marts

Norske Opera er en anden konkurrent til Internet Explorer. Det norske firma har klaget til EU-Kommissionen, og det er udfaldet af den sag, der plager den amerikanske IT-gigant, selv om Opera kun har en markedsandel på omkring to procent.

Ifølge Microsoft truer EU også med at pålægge Microsoft en bøde, der bygger på salget af Windows i EU.

Microsoft har en frist til midt i marts til at aflevere svar på EUs spørgsmål.