Microsoft åbner Windows-telefoner for Android- og Apple-apps

Den nye Windows 10, som kommer til sommer, vil kunne køre mobilapplikationer, som i dag mangler til Windows-telefonerne.

Windows-telefonernes markedsandel er fortsat lille, og derfor vælger mange udviklere at droppe Windows-udgaver af deres mobilprogrammer og i stedet koncentrere sig om Android- og iOS-telefoner og -tavlecomputere. Derfor vil Microsoft nu gøre det muligt hurtigt at lave Windows-udgaver af Android- og iOS-apps. Arkivfoto: Albert Gea, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Microsoft vil gøre det lettere for mobilapplikationer, som er lavet til Android- og Apple-telefoner at virke på Windows-telefoner og dermed forsøge at få flere til at købe smartphonetelefoner med Windows, som netop lider under, at mange programmer ikke findes til dem, fordi så få har en Windows-telefon.

Det er en grundlæggende ændring af Microsofts strategi. Microsoft, der er verdens største softwareselskab, købte i 2014 finske Nokias mobilproduktion for 40,5 milliarder kroner. Nokia producerede omkring 90 procent af alle Windows-telefoner, men kun tre-fire procent af alle nye smartphonetelefoner kommer fra fabrikkerne med Windows, hvor 83 procent kommer med Android og 13 procent med Apples mobilstyresystem, iOS.

Vil ligge i Windows Store

Mange udviklere dropper eller udskyder Windows-udgaver af deres programmer, fordi der er så meget færre Windows-telefonejere, og fordi arbejdet med at programmere de samme funktioner i et andet system ofte er omfattende.

Terry Myerson, som er Microsofts direktør for styresystemer, sagde forleden, at udviklere vil kunne genbruge størstedelen af deres Android-programkode og lave en Windows-udgave af deres applikation. Appen vil så køre i et særligt undersystem af Windows men vil kunne lægges ind i Microsofts onlinebutik, Store, hvorfra Windows-telefonbrugere vil kunne finde og hente den på linie med »ægte« Windows-applikationer. Android-applikationer brugt på Windows vil automatisk bruge Microsofts søgemaskine, Bing, i stedet for Googles søgemaskine, som fortsat er Googles hovedindtægtskilde i kraft af annoncevisningen.

Også iOS-udviklere vil kunne genbruge deres arbejde og gøre deres applikationer tilgængelige i Windows-verdenen.

Windows 10 klar til sommer

Microsoft gør klar til storlanceringen af den nye Windows 10, som vil være den første Windows, som kan bruges i samme udgave på både almindelige computere, tavle-PCer og mobiltelefoner, og som altså også vil kunne håndtere applikationer fra andre styresystemer. Windows 10 ventes at komme i slutningen af juli og vil inden for det første år kunne hentes af alle, der i dag bruger Windows 7 eller Windows 8.

Microsoft forventer selv, at Windows 10 vil køre på omkring en milliard apparater inden for to-tre år.

Blandt mange nyheder i Windows 10 er den nye internetbrowser, Microsoft Edge, som afløser den gamle Internet Explorer, som nu - næsten - sendes på pension.

Opgør med gamle tankevaner

Microsofts nye topchef siden januar 2014, Satya Nadella, har taget et stort opgør med Microsofts gamle tankevaner for igen at gøre softwaregiganten til en vigtig spiller. En række af Microsofts programmer og tjenester, heriblandt Office-kontorpakken, er for nylig gjort gratis tilgængelige - i mindre omfangsrige udgaver - til såvel Android- som iOS-udstyr, altså både smartphonetelefoner og tavle-PCer.

Samtidig satser Microsoft benhårdt på netbaserede tjenester, såkaldt »cloud computing«, hvor programmer ikke skal installeres på ens eget udstyr men kører direkte over internetforbindelsen. Microsoft forventer at runde 20 milliarder dollars i årlig omsætning på netbaserede tjenester ved slutningen af 2018, sagde Satya Nadella i sidste uge. I øjeblikket indbringer onlineudgaverne af Office-kontorpakken og Dynamics-erhvervssoftwarepakken 6,3 milliarder dollars i årlig omsætning. Det svarer til, hvad konkurrenten Amazon har.