Microsoft: Åbenhed er vejen frem

Tidligere Linux-mand er sat i spidsen for IT-gigantens skridt mod større åbenhed - for det er, hvad kunderne vil have.

Microsofts øverst ansvarlige for at få produkterne til at fungere sammen med andet end Microsoft-produkter, Craig Shank, under et besøg hos Microsoft i Hellerup. Foto: Niels Ahlmann Olesen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verden er blandet, og Microsoft kan ikke stå alene.

Derfor har verdens største softwareproducent noget utraditionelt sat en tidligere Linux-mand i spidsen for projektet med at sikre, at Microsoft-programmer kan »tale« og fungere sammen med ikke-Microsoft-programmer (rent teknisk kaldet »interoperabilitet«).

Craig Shank, Microsofts øverst ansvarlige for interoperabilitet, understreger, at Microsoft mener det alvorligt med åbenhed og samarbejde.

»Det er ikke den verden, vi talte om for 15 år siden, da man troede, at PCen ville tale med køleskabet - og det er jeg glad for, for jeg synes ikke om, at nogen skal moderere, hvad jeg spiser... Nu har vi forbindelser på tværs af ikke blot udstyr men også af styresystemer. Folk ønsker at bruge deres IT, uanset om det er personligt eller på arbejde, på tværs af det hele. I takt med at verden har ændret sig, har Microsoft også ændret sig. I dag arbejder det hele forbundet og blandet, og vi måtte naturligvis lytte til vore kunder, som fortalte os, at de værdsætter interoperabilitet, og at de gør det, fordi det giver dem et valg, fordi det er mere effektivt, når de ikke behøver at rive al IT op,« siger Craig Shank under et besøg i Danmark.

Finanskrisen styrker denne holdning.

»Folk ser øget interoperabilitet som en mulighed for at undgå at skift den nuværende software ud,« siger han.

Udvidet brobygning

Microsoft har de seneste år ændret strategi fra at være sig selv nok og holde kortene meget tæt til kroppen - i egen erkendelse og efter pres fra myndigheder og bøder fra bl.a. EU. Gennembruddet kom med aftalen med Novell, som står bag SUSE-udgaven af Windows-konkurrenten Linux. Siden har Microsoft taget den konkurrerende open source-verden til sig på mange fronter og deltager i flere open source-udviklingsprojekter, mest kendt muligheden for at kunne åbne Office 2007-pakkens dokumentformater i andre programmer og omvendt.

For tre år siden samlede Microsoft teknologidirektører fra 35 store virksomheder i Asien, Nordamerika og Europa. De mødes to gange om året for at løse problemer med interoperabilitet.

»Det er en meget direkte og åben diskussion, hvor man også kan komme med de hårde beskeder. Og, ja, dem har vi fået - og svaret på,« siger Craig Shank.

60 procent af de rejste problemer er løst, 40 procent står tilbage.

Tænk fra bunden

Hele kulturen i Microsoft har ændret sig, mener Craig Shank:

»I stigende grad er der nu grundlæggende en forståelse for interoperabilitet. Den bygges ind i hele processen hos os.«

Allerede når designer ting fra grunden, skal der altså tænkes på, at det skal kunne arbejde sammen med andet?

»Det er korrekt. Samtidig er dokumentationen øget, og den bruger vi også internt til at sikre større fokus på, at tingene arbejder sammen. Kunderne er glade for, at de har os og andre i branchen til meget effektivt at bruge deres IT, fordi alle ønsker at forbinde folk og data. Og når man sætter udviklere sammen med andre udviklere, vil de bare arbejde sammen. Helt praktisk: Hent øl og pizza ind i laboratoriet, så arbejder alle sammen og hjælpes om at løse problemerne på tværs af systemer og platforme,« siger Craig Shank.

Alt andet end Microsoft!

Craig Shanks baggrund er utraditionel - han kom til Microsoft fra et IT-firma, som arbejdede med Linux.

»Da jeg sluttede i Linux-selskabet, ville jeg tage en tænkepause for at overveje, hvad jeg skulle. Og det sidste på min liste var at starte hos Microsoft!« slår Craig Shank fast med et grin.

Han havde en anden jobmulighed, og en bekendt opfordrede ham til at tale med nogen hos Microsoft.

»Og hvorfor ikke? Det er jo godt at have et andet tilbud. Men jeg oplevede folk, der faktisk forstod branchen virkeligt godt, at de arbejdede for at gøre verden smartere, og så en fantastisk mulighed for at gøre en forskel. Så jeg sagde ja - og til min overraskelse gjorde de det også,« ler han.

Din bagage må hjælpe dig godt i dit job?

»Ja, at forstå begge verdener er af uvurderlig værdi. Jeg har jo ikke kun været konkurrent men også kunde. Jeg skulle på et tidspunkt købe et Microsoft ERP-system. Jeg har respekt for, hvad Microsoft har bragt frem, og har også forstået, hvad det kræver at være pragmatisk. Jeg skulle jo bringe et Microsoft-system ind i en Linux-virksomhed, men det system var det bedste i en blandet verden. For det er ikke nødvendigvis kun Microsoft-løsninger, som folk vælger.«