MHI Vestas overrasker: Opgraderer sin kæmpevindmølle og slår ny verdensrekord

Præcis som MHI Vestas 8MW-mølles position som verdens største begyndte at blive truet, sætter vindmølleproducenten trumf på og opgraderer den til 9MW, hvilket udbygger afstanden ned til verdens næststørste vindmøller. Samtidigt sætter møllen ny rekord for produktion af strøm.

MHI Vestas' 8MW-mølle (på billedet) har netop fået en opgradering, så den i fremtiden kan yde 9MW. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle, der har slået vejen forbi det nationale testcenter for havvindmøller ved Østerild i Thy, vil vide, at de moderne havvindmøller er blevet så store, at det næsten er ufatteligt. På markerne uden for den nordvestjyske landsby har MHI Vestas' V164 8MW (megawatt) indtil nu været den største mølle, men stor er netop større, for MHI Vestas har netop annonceret, at man opgraderer sin 8MW-mølle til 9MW.

Samtidigt har den nye vindmølle sat verdensrekord idet den har kørt på fuld kraft i 24 timer og dermed produceret 216.000 kilowatttimer på et døgn. Det svarer nogenlunde til, hvad 50 husstande sammenlagt bruger af strøm på et helt år.

»Vores prototype i Østerild sætter endnu en rekord for strømproduktion ved at producere 216.000 over en 24 timer lang periode. Vi er sikre på, at 9MW maskinen har bevist, at den er klar til markedet, og vi mener, at vores turbine vil spille en central del i at give offshore industrien muligheded for at sænke prisen på energi,« siger teknisk direktør i MHI Vestas, Torben Hvid Larsen.

MHI Vestas understreger, at en ydelse på 9MW vil være afhængig af, hvor møllen sættes op. Nogle af de bedste vindforhold for havvindmøller findes Nordsøen, så det må forventes, at den nye turbine vil kunne komme til sin ret i det lokale havvindmølleområde.

En opgradering fra otte til ni megawatt kan umiddelbart virke beskeden, men i det store billede har det meget stor betydning for selskaber som DONG og Vattenfall, når de skal bygge deres enorme havvindmølleparker. Hvis vi tager DONGs planlagte Hornsea 1 havvindmøllepark, der er på 1.200 MW, som eksempel, så vil det danske energiselskab skulle bruge 133 mod 150 turbiner, hvis man går fra otte til ni megawatt. Ordren til Hornsea er dog blevet placeret hos Siemens, der leverer sin 7MW-mølle til projektet, så eksemplet er tænkt. Det ænderer dog ikke på, at en virksomhed som DONG kan spare mange penge ved at købe større vindmøller, fordi man skal købe tilsvarende færre fundamenter, trække færre kabler og flyve ud til færre møller for at lave service.

-Arkiv- SE RITZAU Vestas sætter rekord efter ordrerus på årets næstsidste dag - - - - ARKIVFOTO 2009 af Vestas vindmølle- - Se RB 4/4 2016 08.04. Vindmøllegiganten Vestas har kæmpet sig ud af sin krise og har de seneste år øget antallet af danske medarbejdere med over 1000 nye stillinger. Det er noget, der kan mærkes i lokalområderne i Øst- og Vestjylland, der var hårdt ramt under kriseårene. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

MHI Vestas 8MW-mølle blev i sin tid lanceret som en del af det børsnoterede Vestas Wind Systems. Finansielle udfordringer for mølleproducenten og store udviklingsomkostninger ved møllen gjorde dog, at danskerne hev det japanske industriekonglomerat Mitsubishi Heavy Industries ind i et joint venture om at udvikle møllen. Da Vestas annoncerede møllen var den med længder verdens største, men Siemens, der i mange år har høstet mange ordrer med første sin seks- og siden sin syv-megawattmøller, opgraderede for nyligt sit repetoire med en 8MW-mølle, og derfor var MHI Vestas titel som producent af verdens største mølle truet. Den titel tager det dansk-japanske selskab nu tilbage med lanceringen af 9MW-møllen.

I branchen diskuteres det imidlertidigt lystigt, om vi ikke inden for de kommende år vil se en udvikling, der bringer møllestørrelsen op over de magiske 10MW. Tidligere teknisk direktør i Siemens, Henrik Stiesdal, luftede sine visioner for en 10MW mølle, da han stadig var i den dansk-tyske mølleproducent, og en netop vedtaget udvidelse af testcenteret i Østerild har også sendt et signal om, at branchen forventer langt større møller i fremtiden.