Metroselskab dybt afhængig af bøderamte italienere

Bødedømt italiensk underentreprenør spiller afgørende rolle i tilblivelsen af den københavnske metroring. Italienerne vil fortsat ikke forholde sig til bøde på 22 mio. kr. for lønsnyd.

Det italienske metroselskab CIPA blev tirsdag idømt en historisk bod for lønsnyd. Italienerne har endu ikke forhold sig til dommen. ARKIVFOTO: Metrobyggeriet. Bygning af Cityringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Det kan have store konsekvenser for det københavnske metrobyggeri, hvis den italienske underleverandør CIPA ikke er i stand til at betale den bøde på 22 mio. kr., som selskabet blev dømt til at betale i en voldgiftssag tirsdag.

Det italienske entreprenørselskab løser en række opgaver i forbindelse med tilblivelsen af den københavnske metroring, som går et kritisk år i møde.

»CIPA er en rigtig vigtig operatør, som udfører et stykke meget afgørende betonarbejde specielt i en række skakter, så det er bestemt en central underentreprenør på Cityringen,« siger Sigurd Nissen-Petersen, der er kommunikationschef i Copenhagen Metro Team (CMT).

Hvis planen for metrobyggeriet skal holde, er det derfor afgørende, at CIPA løber sin del af kontrakten sikkert i mål.

»Det er vigtigt at få det gennemført planmæssigt, så vi kan komme videre med arbejdet og få tunneller, skinner og resten af Cityringen færdiggjort. Helt hypotetisk set vil det være kritisk for os, hvis en operatør som CIPA ikke ville være i stand til at fuldføre sin kontrakt,« siger Sigurd Nissen-Petersen, der forklarer, at CIPA har omkring 380 medarbejdere ansat på det københavnske metroprojekt.

CMT har fra første færd meldt ud, at selskabet forventer, at italienerne lever op til sine forpligtigelser og betaler boden på 22 mio. kr. til 3F. CIPA’s advokat gjorde dog i sit processkrift gældende, at det italienske selskab ikke havde penge til at betale det oprindelige krav fra 3F, som i første omgang lød på 47 mio. kr.

Fra CIPA’s administrative hovedkontor syd fra Napoli er budskabet onsdag, at selskabet ikke ønsker at tale med journalister om sagen. Den bestemte afvisning bliver efterfulgt af et ønske om ikke at blive kontaktet igen.

Selskabet henviser til, at hovedentreprenøren CMT kommunikerer på vegne af italienerne.