Metroentreprenør anmeldt for narkosmugling og hvidvask

OPDATERET MED KRITIK FRA PRESSENÆVNET. 3F har politianmeldt italienske byggeentreprenører med tilknytning til Københavns Metroselskab og Aarhus Letbane for kokainsmugling og hvidvaskning af penge i en penibel og kompleks affære.

Metrobyggeri. Cityringen Metrobyggeriet ved Nørrebroparken. Der lægges sidste hånd på den anden boremaskine 38 meter under jorden ved Nørrebroparken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Pressenævnet kritiserer Berlingske

Nævnet kritiserer Berlingske Business for at bringe udokumenterede beskyldninger mod metroselskaberne, Copenhagen Metro Team og Salini Impregilo uden, at selskaberne gives mulighed for at udtale sig.

Business.dk beskrev i september måned, at fagforeningen 3F havde politianmeldt nogle entreprenører, der arbejdede på metrobyggeriet i København og på letbanen i Århus, for organiseret, international narkotikahandel.

Der var tale om andre entreprenører end Copenhagen Metro Team (CMT) og Salini.

I artiklen “Metroentreprenør anmeldt for narkosmugling og hvidvask” beskrev Berlingske, hvordan der angiveligt skulle være leveret “hvidt pulver” (narkotika) på byggepladser i stedet for reservedele.

I artiklen beskrives det også, hvordan Salini i 2010 vandt licitationen og retten til at bygge Cityringen i København, mens et andet selskab skulle stå for at levere tog og lægge skinner.

Salini ejer hovedparten af selskabet Copenhagen Metro Team (CMT), der har ansvaret for anlægsarbejdet. Et andet selskab har ansvaret for togene og sporanlæg (togsystementreprisen).

Længere nede i artiklen fremgår følgende sætning:

“For at gøre sagen yderligere kompliceret, så er der to italienske underleverandører til de førnævnte italienske selskaber, der menes at være ræven i hønsegården. Det drejer sig om to selskaber med navnene New World Construction og Nicofer.”

Salini og CMT har klaget til Pressenævnet, da de mener, at Berlingskes omtale giver indtryk af, at de er del af organiseret narkotikahandel.

Pressenævnet kritiserer Berlingske for ikke at give Salini mulighed for at udtale sig.

CMT og Salini har afvist enhver sammenhæng mellem selskaberne og kriminel aktivitet. Denne sammenhæng er tillige udokumenteret.

Det bemærkes, at både Københavns Politi og Østjyllands Politi efterfølgende har henlagt sagerne, hvor der var indgivet politianmeldelse mod andre selskaber end CMT og Salini.

Pressenævnet har pålagt os at bringe ovennævnte meddelelse. Hele kendelsen fra Pressenævnet kan læses på: pressenaevnet.dk”

 

 

En stribe italienske entreprenører - der er tilknyttet byggeriet af metroen i København og letbanen i Aarhus - er blevet politianmeldt af fagforeningen 3F for at smugle narko og hvidvaske penge på dansk jord.

Det skriver Weekendavisen fredag. Det er en kompleks affære, som mediet beskriver udførligt i flere artikler, der ikke er online (og lad der herfra være en stilfærdig opfordring til at købe fredagens Weekendavisen for at få et grundigt perspektiv på hele situationen).

I København starter affæren tilbage i 2010, da det italienske selskab Salini Costrutturo vandt retten til at bygge Cityringen sammen med to andre italienske byggefirmaer. De to er dog sidenhen blevet købt ud af Salini, mens et andet selskab, Ansaldo STS, har stået for at levere tog og lægge skinner.

I forrige uge - den 21. september afleverede Palle Bisgaard, næstformand i Byggegruppe 3F, en anmeldelse til Københavns Politi, hvor han ifølge Weekendavisen skriver, at »flere virksomheder på metrobyggeriet i København er en central del af en større international narkoring - styret fra Calabrien i Syditalien«.

Narkoringen er kendt som en mafiaklan, der går under navnet »Ndrangheta«, og som i størrelse og omfang menes at have vokset det mere kendte Cosa Nostra fra Sicilien over hovedet.

3Fs anmeldelse baserer sig blandt andet på flere af hinanden uafhængige kilder, der konstruerer forløbet nogen således: Ndrangheta'en køber kokainen i Sydamerika, herfra fragtes det til Europa og videre ud til de enkelte lande, hvor italienske virksomheder er involveret i byggeaktiviteter.

I København har flere metroarbejdere på byggepladser oplyst, at de flere søndage har observeret en lastbil ankomme ved byggepladen for enden af Sortedams Sø og ved en anden byggeplads i Sydhavnen. Her har medarbejderne observeret »hvidt pulver i poser« i kasser, der påstås at skulle indeholde reservedele. Ifølge 3F er poserne med hvidt pulver efterfølgende blevet afhentet og afleveret ved to navngivne pizzeriaer i København.

Ved det ene pizzeria skulle man ifølge 3Fs kilder kunne få udleveret kokain ved at bede om »scraped bread«, mens man det andet sted skal lægge en femhundredkroneseddel for en cola for at få narkotikaen udleveret.

I Aarhus har politiet også modtaget en anmeldelse, der knytter sig til italienske entreprenører, som er tilknyttet arbejdet med at opføre den prestigefyldte Letbane, der ventes at køre på skinner næste år. Her drejer det sig ikke om narkosmugling, men derimod om hvidvaskning af penge, omgåelse af skatteregler og afpresning.

Det er nok en gang 3F, der står som anmelder, og det er fagforeningens lokale medarbejdere, der melder om italienske arbejdere og arbejdsledere på det østjyske byggeri, der efter sigende skulle være i husarrest i Italien på grund af hvidvaskning, afpresning, valgsvindel og korruption.

»Med de informationer, vi har, lader det til, at byggeriet af Letbanen i Aarhus er et led af en vidtforgrenet mafiavirksomhed, som bruger store anlægsbyggerier til hvidvaskning, narkosmugling og skattesvindel,« skriver 3F i anmeldelsen.

For at gøre sagen yderligere kompliceret, så er der to italienske underleverandører til de førnævnte italienske selskaber, der menes at være ræven i hønsegården. Det drejer sig om to selskaber med navnene New World Construction og Nicofer. I de officielle lister og oversigter over de mange underleverandører og konsulenter, der er tilknyttet byggerierne i landets to største byer, optræder de to selskaber ikke.

Men ifølge 3F er det ikke rigtigt, og flere kilder oplyser til Weekendavisen, at medarbejdere fra selskaberne er blevet set ved forskellige møder, og arbejdere - iført tøj med selskabernes navne - er blevet set på byggepladser i både Aarhus og København.

Hos både Metroselskabet og Aarhus Letbane I/S ser man alvorligt på anklagerne. I Aarhus man har siden juni haft en intern efterforskning uden dog at få kendskab til ulovlighederne, mens Metroselskabet oplyser til Weekendavisen, at man først er blevet bekendt med anmeldelsen for få dage siden og nu iværksætter de nødvendige tiltag for at få opklaret, hvorvidt ulovligheder har fundet sted.

Berlingske Business beklager

Den 30. september 2016 bragte Business artiklen "Metroentreprenør anmeldt for narkosmugling og hvidvask". Artiklen var en citathistorie, som baserede sig på en artikel bragt i Weekendavisen samme dag.
I artiklen navngav Berlingske Business to italienske entreprenører, New World Construction samt Nicofer, som i forbindelse med deres arbejde på metroen i København og letbanen i Århus, var blevet anmeldt til politiet af 3F.
Berlingske Business beklager, ikke at have indhentet selvstændige kommentarer til politianmeldelsen fra de to selskaber.