Metroen og Skat til kamp mod skattebøvl

Efter balladen om løn- og arbejdsforhold på Metrobyggeriet, vil Metroselskabet nu sikre, at de udenlandske leverandører får betalt korrekt skat.

Metrobyggeriet ved Nørrebroparken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Efter massiv kritik af løn- og arbejdsvilkår hos Metroselskabets leverandører forsøger selskabet nu at undgå, at det samme kommer til at ske med leverandørernes skatteforhold.

Metroselskabet har netop indgået et nyt samarbejde med Skat, som skal være med til at sikre, at de udenlandske virksomheder får hjælp til at overholde de danske skatteregler.

»Mange af vores leverandører har aldrig arbejdet i Danmark før. Vi har endnu ikke oplevet, at de har problemer med lovgivningen, men vi ved, at reglerne kan være vanskelige at forstå. Da vi ikke selv har stor ekspertise omkring skatteforhold, vil vi nu sørge for, at leverandørerne får bedst muligt hjælp til opgaven, ligesom vi har forsøgt at gøre med de danske overenskomster,« siger Henrik Plougmann, adm. direktør i Metroselskabet.

Selskabet har i forvejen visse muligheder for at kontrollere, at deres hovedleverandør, CMT, lever op til kontrakten og understreger blandt andet, at CMTs underleverandører skal være medlem af Dansk Byggeri, så konflikter om løn og pensionsforhold kan køre i det faglige system med arbejdsmarkedets parter. Men endnu ligger det ikke fast, om selskabet vil sætte klausuler om skat ind i kontrakterne. Selskabet har allerede klausuler om lærlinge og løn.

»Vi går meget op i at sikre, at entreprenørerne bedst muligt kan forstå både skatteregler og de danske overenskomster. I forvejen har vi haft et godt samarbejde med arbejdsmarkedets parter omkring netop overenskomsterne, og det, vil vi også gerne sikre, sker på skatteområdet. Men vi har ikke taget stilling til klausuler på skatteområdet endnu,« siger Henrik Plougmann.

3F: For tidligt at juble

Det er heller ikke afgjort endnu, hvad samarbejdet med Skat konkret vil resultere i, blandt andet fordi Metroselskabet vil sikre sig, at det ikke forstyrrer det arbejde, Skat i forvejen udfører over for firmaerne på det store byggeri. Netop derfor er begejstringen hos fagforeningen 3F ikke uden forbehold endnu.

»Det er som udgangspunkt enormt positivt, at Metroselskabet kommer på banen og vil være med til at sikre korret skatteindbetaling. Men samarbejdets succes afhængig jo fuldstændig af, om det bliver omsat til noget, der virker i praksis. Så vi må afvente og se, hvad der sker. Vores erfaringer fra det samarbejde, vi har haft med Metroselskabet og Dansk Byggeri, har vist, at vi ikke altid er enige,« siger Silas Grage, faglig sekretær i 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening.

Han understreger, at 3F vil fortsætte sit arbejde med at overenskomstdække virksomhederne og holde øje med, om de fortolker overenskomsten rigtigt.