Metro-entreprenør går til modangreb i sag om mafia og narko

Hovedentreprenøren på den nye metro i København går nu til modangreb i sagen om påståede mafiaforbindelser og narkokriminalitet på byggeprojektet. En stribe medier hives i Pressenævnet, varsler direktør.

CMT-chef, Sigurd Nissen-Petersen. Copenhagen Metro Team. Fotograferet på metrobyggepladsen på Rådhuspladsen. Fold sammen
Læs mere

Omdrejningspunktet i sagen er en politi­anmeldelse dateret 21. september 2016 fra fagforbundet 3F:

»Vi har den seneste tid fået oplysninger fra flere af hinanden uafhængige kilder, som gør, at vi føler os forpligtet til at orientere jer. Såfremt disse oplysninger er korrekte, er flere virksomheder på metrobyggeriet i København en central del af en større international narkoring – styret fra Calabrien i Syditalien,« lød det i politianmeldelsen fra 3F.

Det er en mildest talt opsigtsvækkende påstand om det største anlægsprojekt i København siden Christian IV anlagde Christianshavn i 1600-tallet. Derfor vakte det da også opsigt, da Weekendavisen en uges tid senere, 30. september, kunne omtale politianmeldelsen, som trak overskrifter i en mange medier.

Men hos den italienskejede hovedentreprenør på den 22 milliarder dyre metro-cityring, Copenhagen Metro Team (CMT), er man langtfra tilfreds med omtalen af de alvorlige beskyldninger. Derfor går CMT nu til modangreb:

»Vi mener ikke, at den grove beskyldning, der er fremsat i offentligheden om, at virksomheder på metroringen er en del af en narkoring, der er styret af den calabriske mafia, er ordentligt dokumenteret. Vi mener samtidig, at det er en skærpende omstændighed, at det er så upræcis og grov en anklage mod unavngivne virksomheder med tilknytning til metroen,« siger Sigurd Nissen-Petersen, driftsdirektør (COO) hos hovedentreprenøren på bygningen af metro-cityringen, det italienskejede konsortium Copenhagen Metro Team (CMT).

Grov og upræcis anklage

På den baggrund vil CMT hive Week­end­avisen og en række andre medier i Presse­nævnet:

»Set i lyset af, at det er en meget grov, meget generel og relativt upræcis anklage, så har vi valgt at klage til Pressenævnet. Vi mener ikke, at man har udvist den nødvendige omhu, og derfor har vi valgt at klage til Pressenævnet over Weekendavisen, Berlingske, TV 2, Information, Fagbladet 3F og Føljeton. Det er i første omgang de medier, som efter vores vurdering har lavet selvstændig journalistik på politi­anmeldelsen. I første omgang er det Pressenævnet, men vi forbeholder os retten til at tage andre retlige skridt senere,« siger Sigurd Nissen-Petersen.

Weekendavisen ønsker ikke at kommentere den kommende klage til Pressenævnet. De resterende medier afventer klagen, mens Information oplyser, at avisen er i dialog med CMT om et muligt genmæle.

I sidste uge kunne Berlingske fortælle, at Københavns Politi indtil videre er på bar bund i efterforskningen af sagen. Blandt andet som følge af, at de fire anonyme vidner, der ligger til grund for anmeldelsen, ikke ønsker at tale med politiet. I den forbindelse fastholdt 3F beskyldningerne og pegede blandt andet på, at vidnerne er bange for at tale med politiet.

»Der er en del af de kilder, som har henvendt sig til os, der ikke tør tale med politiet af frygt for repressalier. Det gør det naturligvis også sværere at komme videre med sagen,« sagde Palle Bisgaard fra 3F ved den lejlighed.

Netop 3Fs rolle mener CMT ikke, at medierne har forholdt sig kritisk til: »Vi mener heller ikke, at medierne har udvist den nødvendige omhu i forhold til at forholde sig kritisk til afsenderen, 3F. Eller at medierne har forholdt sig kritisk til den sparsomme dokumentation for anklagen. Nemlig fire anonyme vidner, som nu er sunket i jorden, og som jeg kan forstå, at politiet ikke engang kan komme i kontakt med,« siger Sigurd Nissen-Petersen.

Hvordan har I selv undersøgt denne sag?

»Vi har blandt andet kigget i vores registreringer på pladserne, og vi har sagt til politiet, at de når som helst kan få dem og andet materiale, de måtte ønske. Det er vores indtryk, at politiet er et andet sted i efterforskningen, og de har ikke bedt om det endnu. Ligesom 3F er vi jo hverken politi eller udøvende myndighed. Derfor kan vi heller ikke på samme måde efterprøve, om der foregår kriminalitet. Vi har 22 arbejdspladser spredt rundt i hovedstaden med 2.000-2.500 mand, og vi overvåger ikke alle i detaljen,« siger Sigurd Nissen-Petersen og tilføjer:

»Når man som virksomhed i medierne beskyldes for at være en del af en mafiaorganisation og være en del af narkokriminalitet, så er det alvorligt. Det siger sig selv. Min vurdering er, at skadevirkningen for vores virksomhed er rimeligt åbenlys.«

Allerede i sidste uge oplyste 3F, at fagforbundet også var blevet mødt med krav om at trække beskyldningerne tilbage.

»Vi har fået breve fra advokater, men der er ikke anlagt nogen sager. Vi tager det med sindsro. Vi har videregivet oplysninger, som vi ikke synes, at vi kan sidde tilbage med alene. Vi har ingen rygende revolver, men vi har mange vidne­udsagn om det samme. De oplysninger tror vi på, men det må og skal være en politisag,« sagde Palle Bisgaard.

Uanset de mange stridigheder over jorden, så graver boremaskinerne uanfægtet videre under jorden. Omkring 80 procent af den nye cityring er nu boret færdig. Den nye metro-cityring ventes at åbne i 2019.