Metalarbejdere føler sig presset til efterløn

Halvdelen af de metalarbejdere, som går på efterløn, føler sig nødsaget til det på grund af sygdom, ledighed eller afskedigelse. Dansk Metal mener, at virksomhederne har for lidt fokus på seniorordninger.

Dansk Metal mener, at op mod halvdelen af efterlønnerne ville blive et par år længere på arbejdsmarkedet, hvis virksomhederne blev bedre til at ansætte og fastholde seniorer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Jan Jørgensen
Det er ikke golfbanen, som lokker, men helbredet, der svigter for en stor del af de metalarbejdere, som går på efterløn.

Det viser en helt ny undersøgelse, som Dansk Metal har foretaget blandt de medlemmer, der gik på efterløn i 2006. Af dem er det kun 40 procent, som svarer, at de forlod arbejdsmarkedet for at få mere fritid.

»Metalarbejderne har stor arbejdsglæde og meget af deres identitet ligger i jobbet. Historierne om at seniorerne hellere vil spille golf end at gå på arbejde passer ikke på vores medlemmer. Rigtig mange af dem føler sig simpelthen presset ud af arbejdsmarkedet,« siger Kim Serup, afdelingsleder i Dansk Metal.

Blandt de 1.235 metalarbejdere, som deltager i undersøgelsen, svarer 21 procent, at de gik på efterløn på grund af ledighed, 13 procent peger på svigtende helbred og sygdom, mens knap ti procent angiver udsigten til en afskedigelse og pres fra virksomheden.

»Jeg synes, at det klinger hult, når arbejdsgiverne vil afskaffe efterlønnen fordi de mangler arbejdskraft. Vores ledige medlemmer sendte i gennemsnit 28 forgæves ansøgninger, inden de gik på efterløn,« siger Kim Serup.

Vil gerne blive
I Dansk Metal mener man, at op mod halvdelen af efterlønnerne ville blive et par år længere på arbejdsmarkedet, hvis virksomhederne blev bedre til at ansætte og fastholde seniorer.

»Arbejdsgiverorganisationerne burde ærlig talt pumpe deres cykler og komme ud på virksomhederne og finde ud af, hvorfor folk virkelig går på efterløn. Mange ville faktisk gerne blive i deres job,« siger Kim Serup.

I Dansk Industri mener man ikke, at det er virksomhederne, der har svært ved at se potentialet i det såkaldte grå guld.

»De ældre medarbejdere er værdifuld arbejdskraft på mange virksomheder, fordi de har erfaring og er meget loyale medarbejdere. Derfor ser vi også, at seniorpolitikker vinder udbredelse. Men det ændrer ikke ved, at lysten til mere fritid er hovedårsagen til, at folk går på efterløn. Og det gør de, fordi efterlønsordningen økonomisk set er rigtig attraktiv,« siger Tine Andersen, økonomisk konsulent i Dansk Industri.

Senere tilbagetrækning
Efterlønsreformen fra 1998 har imidlertid fået mange metalarbejdere til at blive i industrien til de fylder 62 år, og indkassere den økonomiske gevinst, som følger med. I 2006 var 34 procent af de nye efterlønnere 62 år, mens det tilsvarende tal i 2001 var 14,5 procent.

»Det viser, at de økonomiske incitamenter virker. Når det bliver mindre lukrativt for folk at gå på efterløn, så bruger de ordningen mindre,« siger Tine Andersen.

Dansk Industri mener, at efterlønsordningen bør afskaffes. Men den idé er Dansk Metal ikke med på.

»Vores undersøgelse viser netop, at endnu flere seniorer er villige til at udskyde efterlønnen, hvis der gøres plads til dem på arbejdsmarkedet. Det viser, at man har fundet en fornuftig balance med den nuværende efterlønsordning,« siger Kim Serup.