Mesteren i underskud går i sort

Det mindste af de fire store teleselskaber satser nu for alvor på at slå de store. Våbnet er hastighed - og snart total uafhængighed af TDC.

Morten Christiansen, adm. dir. for »3«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at have brændt mere end 3,5 mia. kr. af i Danmark siden 2003 er teleselskabet »3« for første gang nogensinde gået i sort.

»Det er blevet nemmere at mødes med ejeren, ja, og mere behageligt. Vi har tidligere to år i træk været danmarksmestre i underskud. Til gengæld er det nu slut med at ringe til Kina og få en check,« ler Morten Christiansen, administrerende direktør for »3«, med henvisning til Hongkong-konglomeratet Hutchison Whampoa, der ejer 60 procent af »3«. Resten ejes af den svenske milliardærfamilie Wallenbergs investeringsselskab, Investor AB.

2009 viste et driftsresultat (EBIT) på blot 1,06 mio. kr. for Danmarks fjerdestørste teleselskab.

»Det er ikke stort, men det er sort,« konstaterer Morten Christiansen.

100 mio. mere i år

I det første år med sorte tal - samlet har 2003-08 vist 3,56 mia. i negativt driftsresultat - opnåede »3« en vækst i omsætningen på 21 procent til 1,77 mia. Samtidig lykkedes det at få 27 procent flere kunder i butikken. »3« har i dag 517.000 mobilabonnenter.

»Det er ganske tilfredsstillende på et marked, hvor enhver ny kunde er et frafald hos et af de andre teleselskaber. Det er lykkedes at få de kunder, vi gerne vil have, fordi vi har Danmarks bedste mobilnet. Samtidig har vi været heldige. Der er sket store forandringer på mobilmarkedet, især med tilkomsten af avancerede mobiltelefoner, og når forandringerne gør en forskel for kunden, vil kunden gerne betale,« siger Morten Christiansen.

Han tilskriver også de sorte tal, at »3« selv ikke er vokset fra de lige over 600 medarbejdere, ligesom det lykkes at høvle af renteomkostningerne (de er faldet fra 200 til 100 millioner). I år skal »3« komme ud med 100 mio. kr. mere på den absolutte bundlinie og et driftsresultat på omkring 100 millioner.

»3« var det første mobilselskab, som i Skandinavien satsede på 3G-telefoni, mobiltelefoni med dataadgang, hvilket det almindelige mobilnet (teknisk kaldet GSM) ikke egner sig til, da det er for langsomt. »3« begyndte i Sverige i maj 2003 og i Danmark i oktober 2003, men måtte de første år kæmpe med massevis af børnesygdomme af både teknisk og servicebetonet art. Desuden var svenskerne og danskerne ikke modne til at skifte til 3G-mobiltelefoni, ligesom telefonerne var både for dyre og for dårlige.

Våben: Hastighed

»3«s net dækker i dag 97 procent af danskerne, mens 86 procent bor i områder, hvor der er såkaldt turbo-3G-dækning, altså ekstra hurtig internetadgang via mobilnettet. Det er især vigtigt for brugerne af mobilt bredbånd, altså trådløs internetforbindelse fra en bærbar PC eller avanceret mobiltelefon.

»Vor andel af salget er godt nok faldet til 36 procent af markedet, men det sker, når konkurrenter (Telenor, red.) pumper 100.000-150.000 gratis mobile bredbåndsabonnementer ud. Men selv om vi er det mindste af de fire store, har vi stadig to tredjedele af al datatrafik i Danmark. Vi går derfor efter at cementere vor position som det bedste datanet,« siger Morten Christiansen.

På jagt efter frekvenser

»3« vil derfor til efteråret forsøge at købe ekstra mobilfrekvenser, som bliver ledige.

»Så kan vi dække bedre i yderområderne og i en nær fremtid dermed helt lukke for roaming via TDC,« siger han.

Det vil betyde, at »3«-kunder aldrig forlader »3«s net, uanset hvor de er i Danmark. Og derfor skal hastigheden øges. Allerede i år vil to tredjedele af »3«s mobilnet kunne levere datahastigheder på op til 42 megabit i sekundet, i 2011 vil halvdelen af nettet - primært i byområder - være nået op på (teoretisk) hele 84 megabit. »3«s strategi er at sikre, at når det nye supermobilnet, 4G, åbnes, vil det kun ske i de største byer. Til gengæld vil forskellen fra 4G til superhurtigt 3G være mindre synlig.