Merkel klar til IT-samarbejde med Kina

Den tyske kansler ønsker at udvide samarbejdet med Kina som følge af afsløringerne af omfattende, amerikansk spionage. Kina stopper omstridt lov med krav om udlevering af krypteringsnøgler til myndighederne.

Den tyske forbundskansler Angela Merkel (i midten) talte for et større IT-samarbejde med Kina, da hun søndag åbnede CeBIT-messen i Hannover, her sammen med den kinesiske vicepræsident Ma Kai (til venstre) og stifter af og topchef for den kinesiske e-handelsgigant Alibaba, Jack Ma. Foto: Christian Charisius, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: A4281/_Christian Charisius
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tyske kansler, Angela Merkel, er klar til at større samarbejde med Kina på især IT-området, hvor det er amerikanerne, der dominerer.

Det sagde Angela Merkel, da hun søndag åbnede den store IT-messe CeBIT i Hannover i Tyskland, overværet af den kinesiske viceministerpræsident Ma Kai, om end hun samtidig understregede, at der skal være fair spilleregler.

»Tyske virksomheder værdsætter ikke blot Kina som vor vigtigste handelspartner uden for Europa men også som partner i at udvikle avancerede teknologier. Særligt i den digitale økonomi har tyske og kinesiske virksomheder kærnestyrker, og det er derfor, at et samarbejde er et naturligt valg,« sagde forbundskansleren i sin åbningstale.

Snowden-afsløringer presser

Omkring 600 kinesiske virksomheder viser i de kommende dage, hvad de kan, på CeBIT, som sidste år trak over 200.000 deltagere, heraf de fleste fagfolk, til de 3.000 kvadratmeter messehaller i Hannover.

Blandt de kinesiske udstillere er netværksgiganten Huawei, som efter svenske Ericsson er verdens største leverandør af mobiludstyr, mobilproducenten Xiaomi, som ofte kaldes Kinas svar på Apple, og Lenovo, der er verdens største PC-producent og for nylig købte den amerikanske mobilproducent Motorola for at slå til på mobilmarkedet. Den kinesiske multimilliardær Jack Ma, som står i spidsen for e-handelsgiganten Alibaba, er også blandt deltagerne.

Afsløringerne af den skandaleramte, amerikanske efterretningstjeneste NSAs omfattende spionage og overvågning af store dele af verdens befolkning gennem blandt andet adgang til data og servere hos Google, Apple, Microsoft og Facebook har fået Europa til at se sig om efter alternative samarbejdspartnere og til at fremelske egne, europæiske alternativer til de store internettjenester, som stort set alle er amerikanske.

Angela Merkel stak dog også til Kina, som på det seneste har overvejet nye stramninger af de regler, som udenlandske virksomheder skal følge for at kunne være i Kina.

»Der byder sig allerede samarbejder til,« sagde kansleren ifølge Deutsche Wirtschaftsnachrichten. »Virksomheder og investorer har en naturlig interesse i at kende de rammebetingelser, hvorunder de arbejder: Forudsigelighed, pålidelighed, ens behandling af de forskellige virksomheder i vore lande.«

Omstridt lov stoppes

Kina valgte fredag midlertidigt at stoppe et omstridt lovforslag, der - som led i antiterrorlovgivningen - ville kræve, at alle udenlandske teknologivirksomheder skulle overdrage krypteringsnøgler - de koder, som beskytter data - og installere såkaldte sikkerhedsbagdøre i deres IT-software og -systemer, så de kinesiske myndigheder altid har mulighed for at få adgang. Forslaget har vakt voldsom opstand og kritik fra udlandet, og USAs præsident, Barack Obama, har direkte drøftet det med Kinas præsident, Xi Jinping.

Oprindelig ville Kina også kræve, at alle virksomheder, der arbejder i Kina, opbevarer deres data inden for Kinas grænser og giver myndighederne adgang til at kunne tilgå dem i tilfælde af lovovertrædelser.

Kina er verdens næststørste økonomi og derfor et vigtigt område for udenlandske virksomheder. Kina er dog også berygtet for sin internetcensur og overvågning gennem det, som er blevet døbt »Great Firewall of China« - et ordspil på Den Kinesiske Mur og den brandmursoftware, som alle anbefales at have på deres computer for at sikre, at ingen programmer får uautoriseret adgang til ens personlige data.