Mere venturekapital går til nye virksomheder

Ambitiøse iværksættere kan igen glæde sig over, at der blandt de danske ventureselskaber er økonomisk råderum til at investere i dem.

Ulla Brockenhuus-Schack står i spidsen for ventureselskabet Seed Capital, der investerer i danske iværksættere. Seed Capital er et af de danske selskaber, der de seneste år har fået lidt flere penge at investere for. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Døren til de danske ventureselskaber har være vanskelig at åbne for lovende iværksættervirksomheder i de seneste krisebefængte år.

Langt de fleste venturekroner er derfor trillet forbi nye virksomheder og i stedet gået til opfølgende investeringer i ventureselskabernes eksisterende porteføljer.

Men det billede er ved at ændre sig nu. Set over det seneste år er andelen af investeret venturekapital i nye virksomheder for første gang siden krisens indtog større end andelen af opfølgende investeringer.

I de seneste fire kvartaler gik næsten 55 pct. af den investerede venturekapital til nyinvesteringer.

Sammenlignet med samme periode for to år siden lå andelen af nyinvesteringer på ca. 35 pct.

Forklaringen er ifølge Jannick Nytoft, der er adm. direktør i DVCA, brancheorganisation for venture- og kapitalfonde samt business angels, at ventureselskaberne over en bred kam har rejst nye fonde inden for de seneste to år.

»Venturefondene er ved at opbygge nye porteføljer. Det betyder, at der går flere penge til nye virksomheder og knap så mange til reinvesteringer. Udviklingen skal ses i lyset af, at finanskrisen ramte ventureselskaberne ekstremt hårdt, og adgangen til risikovillig kapital var en bundfrossen sø. Derfor blev der i en periode ikke oprettet nye fonde, der kunne tage nye virksomheder ind i porteføljen,« forklarer han.

Jannick Nytoft peger på ankomsten af Dansk Vækstkapital som en helt afgørende faktor. Dansk Vækstkapital blev etableret af regeringen og Forsikring & Pension, ATP og LD tilbage i 2011 med det formål at stille risikovillig kapital til rådighed for iværksættere og små og mellemstore virksomheder med vækstpotentiale.

Det skete i kølvandet på nogle år, hvor der stort set ikke blev rejst en krone til nye fonde i særligt 2008 og 2009.

Dansk Vækstkapital har indtil nu været med til at investere i fire nye venturefonde for omkring 650 mio. kr.

Tilsammen har de fire venturefonde en størrelse på 2,5 mia. kr. og det er den nye kilde af risikovillig kapital, der nu kan ses i statistikkerne.

Flere penge at gøre med

Seed Capital, der investerer i de tidligste stadier af en virksomheds livsforløb, rejste en fond, umiddelbart inden Dansk Vækstkapital blev etableret. Efterfølgende modtog Seed Capital en investering på 150 mio. kr. fra Dansk Vækstkapital. Dette kombineret med en stigende bevilling til innovationsmiljøet DTU Symbion Innovation, der samarbejder med SEED, har betydet, at antallet af investeringer i nye virksomheder er steget fra cirka 12 om året til 15.

»Vores anden fond er større end den første, så vi har flere kræfter til at investere lidt mere i hvert selskab. Samtidig har vi lært på den hårde måde, at nogle selskaber skal bruge lidt flere penge end først antaget,« forklarer Ulla Brockenhuus-Schack, der er managing partner i Seed Capital.

Modning i branchen

Hun peger på en modning i den danske venturebranche og ligeledes blandt de danske iværksættere.

Fondene er blevet bedre til at identificere nye potentielle vækstvirksomheder, og iværksætterne har typisk et stærkere hold omkring sig, da flere serieiværksættere begynder at involvere sig i nye virksomheder. Dermed er der et erfaringsgrundlag og en viden, der kan medvirke til at løfte virksomhederne til nye højder.

»Vi kan allerede se i vores fond nummer to, at der er sket en udvikling. Vi har investeret i 15 nye virksomheder i den fond, og halvdelen har allerede lanceret kommercielt, og flere selskaber har nået break even. Derfor tror vi også, at den her fond kan give et bedre økonomisk afkast til investorerne,« siger Ulla Brockenhuus-Schack.

Færre kapitalforvaltere

Modningen i branchen kan ligeledes ses i antallet af ventureselskaber, der er dalet markant siden begyndelsen af årtusindeskiftet, hvor optimismen var på sit højeste. Dot.com-krisen og finanskrisen har i dag for alvor reduceret antallet, og i dag er der ca. 21 fondsforvaltere i Danmark mod de 44, der var i 2001.

Antallet af nyinvesteringer er dermed også langt mindre end i begyndelsen, hvor rekordåret 2001 bød på 148 nyinvesteringer. I 2011 og 2012 lå antallet på mellem 30 og 40. Ifølge en ny rapport fra Vækstfonden er tendensen i det danske venturemarked færre, men større investeringer til de virksomheder, der når gennem nåleøjet.