Mere stryg til Nintendo efter Pokémon-tilbagegang

Lande- og verdensplagen Pokémon Go ligger ikke længere på den japanske top 3-liste, og nu dykker Nintendo-aktien. Til gengæld jubler butikker, der sælger ekstrabatterier til mobiltelefonerne.

Pokémon Go-mobilspillet er blevet en verdensplage, men det tjener ikke mange penge til Nintendo, hvis aktiekurs nu falder. Arkivfoto: Sergio Perez, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGIO PEREZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en kort men intens storhedstid. Lande- og verdensplagen Pokémon Go er efter blot tre uger nu røget ud af top 3-listen over de spil, som generer de største indtægter gennem Apples App Store i hjemlandet Japan, og det får Nintendos aktier til at dykke.

Pokémon Go-spillet, som har givet en renæssance til det gamle figurgalleri, ligger ifølge analysefirmaet App Annie, der følger med i udbredelsen af mobilapplikationer, nu kun på en fjerdeplads i Japan, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Spillet har ellers bjergtaget hele verden, som har hentet det og indledt jagten på de små monsterfigurer ved hjælp af telefonens indbyggede GPS. Og Pokémon Go topper stadig listen over de mest hentede mobilspil i verden samt i Japan og den bedst indtjenende applikation på både Apple- og Android-udstyr, ligesom Android-udgaven stadig ligger i top i Japan.

Overrasket over fald

Tilbagegangen koster Nintendo, der står bag Wii-spillekonsollen, smæk på aktiekursen, der mandag røg ned på det laveste niveau siden 11. juli, da hele Pokémon Go-bølgen satte i gang.

»Det er et overraskende hurtigt og stort fald,« konstaterer Serkan Toto, direktør i konsulentfirmaet Kantan Games, til Bloomberg.

Nintendo fik med udgivelsen af spillet en længe tiltrængt succes efter en lang periode med dårligt salg og presset økonomi. Nintendo har hele tiden sagt, at man ikke forventede en enorm indtjening fra spillet, der er udviklet sammen med Pokémon Co. og Niantic Inc.

Flere analytikere har også sat spørgsmålstegn ved, om det skal lykkes for Nintendo at få succes med at sælge tilbehør m.m. gennem spillet og dermed reelt tjene penge på det ellers gratis spil.

Kort efter lanceringen steg Nintendos aktiekurs med 50 procent. Siden fordobledes den, inden den nu falder igen.

Ekstrabatterier udsolgt

Til gengæld har Pokémon-dillen sat gang i et helt nyt forretningsområde: de eksterne batterier. Enkelte af de norske elektronikkæder må ifølge E24.no melde udsolgt.

Flere af Elgiganten/Elkjøps butikker har tredoblet salget, og Expert-kæden har mere end firdoblet sit salg af de små batterier med ekstrastrøm til døende mobiltelefoner, fordi spillet både kræver, at GPS- og dataforbindelserne er tændt, og at telefonens kamera er slået til.

Det israelske militær har ifølge nyhedsbureauet Associated Press forbudt sine soldater at spille Pokémon Go af frygt for, at mobiltelefonerne afslører deres geografiske position, og at telefonernes kameraer kan blive fjernaktiveret og dermed leverer fotos fra baserne.