Mere mobilplads skal give milliarder i kassen

Sverige sælger nu ud af de signaler, som før transporterede TV-signaler rundt. De skal i stedet bruges for at forhindre trafikpropper på mobilnettene.

Milliarderne skal rulle ind i den svenske statskasse på salget af ledig kapacitet til mobiltelefoni. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere

Den svenske stat håber nu at score milliarder til statskassen på at sælge mere plads på mobilnettene, noget, som teleselskaberne hungrer efter.

Den svenske Post- och Telestyrelsen (PTS) åbnede mandag for salget af en række ledige radiofrekvenser, der kan bruges til mobilnet - heriblandt den nye type af mobilnet, som får langt højere datahastighed end de nuværende. De kaldes LTE (»Long Term Evolution«) men er i folkemunde blevet til 4G, selv om det teknisk ikke er en korrekt betegnelse.

De fem største teleselskaber i Sverige - Telia, Telenor, Tele2, »3« og Net 1 - ventes ifølge Svenska Dagbladet alle at byde, og det kan indbringe den svenske stat en milliardindtægt.

En milliard kroner i Danmark

Auktionen begyndte mandag og ventes at vare højst ti dage. I alt skal seks tilladelser sælges. Det er frekvenser, som er blevet ledige, efter at Sverige skiftede fra analoge til digitale TV-signaler, ganske som Danmark gjorde det 1. november 2010.

Teleselskaberne har brug for mere plads på mobilnettene i takt med, at datatrafikken er eksploderet. Derfor ventes der at blive slagsmål om de ledige frekvenser.

De fire store teleselskaber i Danmark - TDC, Telenor, Telia og »3« - betalte tilsammen en milliard kroner for at erhverve licens til LTE-nettene, som de nu er i færd med at bygge op. Telia åbnede i det indre af de fire største, danske byer i december 2010, mest for at være først. De andre forventer først at være i luften sent i 2011 eller, mere sandsynligt, i 2012.