Mere lovgivning skal have udløbsdato

Meget tyder på, at mere erhvervsrettet lovgivning i fremtiden vil blive forsynet med en udløbsdato, hvor politikerne efter en årrække enten skal forkaste eller forny loven.

»Det vil være et meget omfattende og bureaukratisk, hvis det skal gælde det hele. Så skal vi konstant have nye konsekvensvurderinger af lovgivningen for at tage stilling til, om lovene skal videreføres. Men vi er åbne over for at bruge flere udløbsdatoer på konkrete områder, hvor det er relevant,« siger De Radikales erhvervsordfører, Ida Auken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om skiftende regeringer i de seneste tre årtier har erklæret krig mod administrativt bøvl, er antallet af regler bare steget og steget.

Nu kan der imidlertid være udsigt til, at mere erhvervsrettet lovgivning i fremtiden får en automatisk udløbsdato, så politikerne igen skal tage stilling til loven.

Venstre foreslår som led i partiets nye erhvervspolitiske oplæg, at »der som hovedregel indføres en solnedgangsklausul (en udløbsdato, red.) på erhvervsrettet regulering.«

I regeringen forholder man sig samtidig åbent over for at lade flere love få en udløbsdato, selv om man blandt afviser, at det skal gælde al erhvervsrettet lovgivning.

»Det vil være et meget omfattende og bureaukratisk, hvis det skal gælde det hele. Så skal vi konstant have nye konsekvensvurderinger af lovgivningen for at tage stilling til, om lovene skal videreføres. Men vi er åbne over for at bruge flere udløbsdatoer på konkrete områder, hvor det er relevant,« siger De Radikales erhvervsordfører, Ida Auken.

Venstre fremhæver, at mange regler og love, der blev indført for mange år siden, er utidssvarende og derfor kunne trænge til en ny vurdering.

Det gælder blandt andet inden for natur- og miljøområdet, hvor der ifølge Venstres erhvervspoliske oplæg i 2012 var 54 love, 518 bekendtgørelser 285 cirkulærer.

»Vi kan forhåbentlig få ryddet lidt op i regeljunglen, hvis vi skal tage aktivt stilling til reglerne igen efter eksempelvis fem år. Jeg er overbevist om, at vi kommer til at få udløbsdatoer på langt mere erhvervsrettet lovgivning fremover,« siger tidligere fødevareminister Eva Kjer Hansen, der er hovedarkitekten bag det erhvervspolitiske oplæg.