Mere IT på vej i de svenske skoler

Den svenske regering vil indføre mindst 200 timers IT og programmering i folkeskolerne.

Folkeskoleeleverne skal gøres interesserede i IT på et mere avanceret plan, herunder at kunne programmere, for det vil der virkelig være behov for fremover. Derfor har man i Danmark, f.eks. her som led i Forskningens Døgn, sat elever til at øve sig i robotprogrammering og robotkørsel. Arkivfoto: Liselotte Sabroe, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Svenske elever skal vide mere om IT. Derfor vil regeringen indføre mindst 200 timers IT-undervisning i grundskolen.

Den svenske regering vil som led i en større plan for fremtidens grundskole, der præsenteres tirsdag, foreslå undervisning i teknologi og programmering. Det skal indgå i fag som især matematik, teknik men også i f.eks. samfundsfag.

»At alle børn får teknisk og digital kompetence med sig i livet er i grunden et demokratispørgsmål,« skriver uddannelsesminister Gustav Fridolin og erhvervsminister Mikael Damberg i et debatindlæg i avisen Aftonbladet.

Kæmpe mangel truer

Ligesom i Danmark vil også Sverige snart stå med en foruroligende mangel på kvalificeret IT-arbejdskraft. Statistiska Centralbyrån spår, at der i 2030 vil mangle 100.000 ingeniører og højtuddannede inden for teknologi. Danmark vil tilsvarende mangle 19.000 IT-folk i 2030.

»En af erhvervslivets største udfordringer er at rekruttere de rette kompetencer for fortsat at kunne drive en kvalificeret og globalt konkurrencedygtig virksomhed med base i Sverige,« fastslår de to ministre. »Uanset hvilke fremtidsdrømme vores børn har, og uanset om de vælger at blive musikproducenter, bygningsingeniører, skolelærere eller industriarbejdere, så vil deres arbejdsliv være omkranset af ettaller og nuller. Regeringen arbejder nu målrettet for, at skolen skal lukke digitale kløfter og give alle elever de kundskaber og færdigheder, som man har brug for i livet og arbejdslivet,« skriver ministrene.

De vil samtidig bede skolevæsenet om at komme med forslag til nationale IT-strategier for skolerne.