Mere bøvl og ballade venter Kåre Schultz: Teva får klø i USA

Den israelske medicingigant Teva, som snart får Kåre Schultz som topchef, vælter rundt i problemer og har tabt mere end 60 pct. af sin markedsværdi på et år. Onsdag får det israelske kopiselskab igen børsklø, da en konkurrent har fået lov til at sende en kopiversion af et storsælgende Teva-middel ind på det amerikanske marked.

Kåre Schultz får rigeligt at lave, når han inden for de næste par måneder overtager topposten i den israelske medicinalgigant Teva. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Den israelske medicinalgigant Teva tager et nyt hovedspring ned i iskoldt vand på den amerikanske børs onsdag eftermiddag dansk tid. Medicinalvirksomheden er blevet ramt af endnu et hårdt slag til kinden, da en af selskabets konkurrenter har fået lov til at sende en kopiversion af en Teva-bestseller på gaden.

Der er helt konkret sket det, at kopiselskabet Mylan med øjeblikkelig virkning har fået grønt lys til at sælge en kopi af Tevas sclerose-middel Copaxone i USA. Og den godkendelse til Mylan fra de amerikanske myndigheder betyder, at Tevas aktiekurs styrtdykker med godt 12 pct. på det amerikanske marked.

For blot et par måneder siden lød det ellers fra topledelsen i Teva, at selskabet var temmelig overbevist om, at en kopiversion af Copaxone ikke ville finde vej til markedet allerede i 2017, men det er altså nu sket alligevel. Og det betyder uden tvivl, at Tevas indtjening får et slag.

Teva tumler i forvejen med en gæld på rundt regnet 220 milliarder kroner og har kæmpe problemer på det vigtige amerikanske marked, hvilket fik Kåre Schultz’ forgænger i jobbet som topchef til at udtrykke »skuffelse og frustration« over selskabets skrækkelige formkurve.

»Kåre Schultz kan godt lide udfordringer, og dem får han nok af, når han indenfor de kommende måneder skal ned i varmen. Det handler om frasalg for at reducere gælden og i fremtiden at skabe et nyt Teva, som ikke i overvejende grad er en kopiproducent, men har en bedre balance mellem kopier og egne produkter,« skriver Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, i en kort kommentar.

Teva er verdens største producent af kopimedicin og gennemførte sidste år et gigantisk opkøb af konkurrenten Allergan Generics for 40,5 milliarder dollar - svarende til godt 250 milliarder kroner.

Det har gældsat Teva så voldsomt, at selskabet har advaret om, at det kan komme i konflikt med bankernes gældsbetingelser. I kølvandet af et uhyre dårligt kvartalsregnskab i august kom det samtidig frem, at Teva skal fyre næsten 20 procent af sine ansatte på globalt plan, hvilket svarer til omkring 7000 afskedigelser.