Mere bøvl på vej til Apple

Milliardæraktivisten Carl Icahn har nu købt for endnu en milliard dollars Apple-aktier for at få adgang til Apples bugnende pengekasse.

Investoren og milliardæren Carl Icahn øger sit pres på Apple og har nu også købt sig ind i EBay. Arkivfoto: Chip East, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CHIP EAST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hvem kan? Icahn.«

Sådan er i aktivistinvestoren Carl Icahns holdning, og han har nu købt for endnu en halv milliard dollars aktier i Apple samt købt sig ind i internetauktionshuset Ebay - begge steder for at skabe forandringer.

Carl Icahn er navnkundig i den amerikanske finansverden, hvor han gennem mange år har indledt store slagsmål for at få rusket op i siddende direktioner og bestyrelser. Formålet har altid været at få flere ting til at ske og dermed kunne hæve et større udbytte.

Nyt opkøb i Apple

Torsdag købte han for endnu 500 millioner dollars aktier i IT-producenten Apple, hvorefter han nu ejer for 3,6 milliarder dollars. Adgangen til Apples bugnende pengekasse trækker, for Icahn har på flere personlige møder med Apples topchef Tim Cook klart ladet forstå, at Apple bør betale investorerne et solidt udbytte i stedet for, at pengene bare ligger og samler støv. Apple er verdens mest værdifulde selskab målt på salgsværdien.

I et brev til Apples øvrige aktionærer beder Carl Icahn om at få et anerkendende »yea« til, at Apple bør købe egne aktier for 50 milliarder dollars tilbage - og dernæst dele rundhåndet ud af formuen på 146 milliarder dollars i kontanter.

»Apple er måske det mest overkapitaliserede selskab i erhvervshistorien,« har aktivistmilliardæren tidligere sagt om Apple.

Apple: Sig nej

Apple opfordrede så sent som i december aktionærerne til at nedstemme Carl Icahns forslag, som kommer til afstemning på generalforsamlingen i næste måned.

Apple, som aflægger regnskab mandag aften, dansk tid, mister markedsandele til især sin sydkoreanske konkurrent, Samsung, og de to har gentagne gange mødtes i retten i slagsmål om patentrettigheder.

Også opkøb i EBay

Icahn har også købt omkring to procent af aktierne i EBay og stillede torsdag krav om, at EBay sælger sin netbetalingstjeneste PayPal, som er en af de mest brugte, hvis man ikke ønsker at bruge sit kreditkort på nettet. EBay afviste straks tanken og fremhævede de store fordele, som fælles ejerskab giver i netsalget.

EBay købte PayPal i 2002 for 1,5 milliarder dollars. PayPal omsætter årligt for omkring syv milliarder dollars.

Ifølge Carl Icahn ville PayPal stå sig langt bedre uden EBay.

»PayPal er perlen,« siger han.