Mental velvære på arbejdspladsen betaler sig

Ordet 'resiliens' dukker oftere og oftere op i ledelses- og HR-sammenhænge, hvilket kan være et symptom på, at det moderne arbejdsliv er komplekst og kræver nye tilgange for arbejdsgiverne. Det er ikke længere nok med teambuildingaktiviteter og en ugentlig frugtkurv på kontoret – nu skal en app hjælpe på den mentale træning på arbejdspladsen.

Hvert år koster psykiske lidelser på arbejdspladsen samfundet 55 mia. kr., og stress anses for at være et stort folkesundhedsproblem. Derfor er det vigtigt at opbygge mental resiliens hos medarbejdere. Startup-virksomheden Resilio har udviklet en app, der kan være med til at hjælpe med det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Resilio

Når hjernen kommer på overarbejde i arbejdstiden, kan det være svært at falde til ro igen og finde det mentale overskud. Det kan være så svært, at man går ned med flaget og enten sygemelder sig med stress eller udvikler andre psykiske lidelser som resultat af arbejdspresset. Stress og andre psykiske lidelser er således så stor en sygdomsbyrde, at de samlede direkte og indirekte samfundsmæssige omkostninger ved mentale helbredsproblemer i Danmark årligt udgør 55 mia. kr., viser en opgørelse fra Psykiatrifonden. Mental stress og andre psykiske problemer som resultat af arbejde koster derfor arbejdsgivere såvel som samfundet mange penge hvert år.

Men nu kan der være hjælp på vej – og endda i lommestørrelse. Startup-virksomheden Resilio står nemlig bag en ny app med samme navn, der kan hjælpe medarbejdere med at træne deres mentale styrke og modstandskraft og dermed finde ro i hverdagen.

»Vi står i en tid, hvor vi i stigende grad arbejder under meget stramme deadlines, og det fylder meget i vores opmærksomhed og påvirker vores biologi. Mange har brug for håndgribelige strategier i hverdagen til at bevare roen, når man er presset og til at restituere efter perioder med pres,« siger medstifter og resiliensekspert for Resilio, Helga Halkjær.

Helga Halkjær, medstifter og resiliens-ekspert for Resilio

»Vores reptilhjerne kan ikke se forskel på en fyldt indbakke og en sabeltiger.«


Fyldte indbakker og sabeltigre

Ifølge Anders Søndergaard, medstifter af Resilio, er målet at give medarbejdere en række værktøjer, der kan bruges til at træne hjernen til at håndtere perioder med pres på en hensigtsmæssig måde. Det moderne arbejdsliv er komplekst og kræver nye tilgange til, hvordan man håndterer stress, depression og andre mentale udfordringer blandt medarbejdere. Derfor er det oplagt at bruge den teknologiske udvikling til at forebygge stress og pres hos den enkelte person på en måde, der er tilpasset den digitale udvikling og den hastige hverdags præmisser.

»Vores krybdyrhjerne kan ikke se forskel på en fyldt indbakke og en sabeltiger, når først vi mister overblikket og skal til at træffe vigtige beslutninger hurtigst muligt. De fleste har svært ved at komme ned igen, når først de kommer op i det røde felt og bliver stressede. Derfor er det vigtigt at få nogle konkrete handlemuligheder, som man kan benytte sig af i travlheden,« siger Helga Halkjær.

Appen kombinerer faglig viden med såkaldt gamification, hvor man tilsætter interaktive spilelementer i lærings- og træningsprogrammer for at motivere brugen af programmerne. Resilio måler pulsen ved hjælp af et indbygget kamera i brugerens smartphone. Åndedrætsøvelserne er forklædt som en slags spil, hvor de hoppende prikker fra vejrtrækning og hjerterytme skal mødes i harmoni på en streg.

Resilio tilbyder en række programmer og »pakker«, hvor man kan blive klog på træne sin mentale robusthed. Appens programmer er organiseret i forskellige temaer, som den enkelte medarbejder til enhver tid kan benytte sig af. Formålet er at tilbyde en række programmer og øvelser, som kan målrettes til den enkelte medarbejders dagligdag og behov.

Som eksempel nævner Anders Søndergaard et specifikt program i Resilio, der skal gøre det nemmere mentalt at skifte fra arbejde til fritid, når først fyraften indtræffer. Mange medarbejdere finder det nemlig svært at slippe arbejdet mentalt, når først de er kommet hjem og skal bruge tid sammen med familien, siger han.

Resilio tilbyder medarbejderne en kombination af undervisning og åndedrætstræning. Desuden giver appen og de tilhørende webinarer også råd til, hvordan man kan få en god nattesøvn, når man har siddet foran en skærm hele dagen. Søvn er livsvigtig, siger Anders Søndergaard, og en træt medarbejder kan ikke arbejde lige så effektivt og har større risiko for at udvikle stress.

Alt i alt indeholder Resilio et udvalg af praksisser og rutiner, der skal klæde folk på at håndtere arbejdsdagens strabadser.

»Vi er interesseret i, at folk bruger det til at håndtere en stressfyldt hverdag. Helt konkret ønsker vi med Resilio, at folk bliver klogere på at håndtere hårde perioder og hændelser, som kan udfordre psykisk – eksempelvis når man skal præsentere noget foran andre, og man så bliver nervøs, når man skal koble af og skifte fra arbejde til familie, eller når man skal til at sove om natten. Det er vores håb, at folk får en udvidet mental værktøjskasse, som de kan bruge når som helst i hverdagen,« siger Anders Søndergaard.

Regitze Siggaard, Health Manager i Ørsted

»Skal virksomheder tage ansvar for, at deres medarbejdere og kolleger har det godt på arbejdspladsen? Ja, hvis det er det, de efterspørger.«


Virksomheder skal tage ansvar

En af de virksomheder, der har haft gode erfaringer med Resilio, er energiselskabet Ørsted. Ifølge Regitze Siggaard, Health Manager i Ørsted, er det for Ørsted vigtigt at have en solid sundhedsstrategi for de mere end 6.000 medarbejdere i virksomheden. Men samtidig skal strategien også være fleksibel nok til at tage hensyn til de mange medarbejdere uden for Danmarks grænser, der også oplever et stigende pres for at præstere i en global verden, hvor konkurrencen er benhård. Globalisering er en gave, men også en udfordring, siger hun, og derfor har man brug for et stresshåndteringsværktøj, der kan imødekomme udfordringerne på en fleksibel måde på tværs af landegrænser – såsom en app-baseret løsning.

Hos Ørsted anser man mental sundhed blandt medarbejderne for at være et fælles ansvar, påpeger Regitze Siggaard. Man gør meget ud af, at ledelsen tager ansvar for en indsats med stresshåndtering, hvilket indebærer kurser, sparring og en-til-en møder i forhold til trivsel og stressniveau. Men der har også været en efterspørgsel fra medarbejderne i Ørsted om en mere personlig og individuel træning, siger Regitze Siggaard, og der kan Resilio være et supplement til den allerede eksisterende strategi med at forebygge stress og mistrivsel.

Strategien er så effektiv, at andelen af medarbejdere i Ørsted, der oplever stress, ligger langt under landsgennemsnittet; kun lidt over ni pct. af medarbejderne oplever symptomer på stress, mens det ligger på 16 pct. i resten af landet, fortæller Regitze Siggaard. Omkring 400 af Ørsteds medarbejdere har allerede på bare tre måneder downloadet Resilio, og 200 følger med i appens webinarer, tilføjer hun.

Tallene viser, at det er vigtigt for en virksomhed at gå forrest og sørge for, at medarbejdere kan holde ud at være og arbejde der. Det er vigtigt at slå fast, at stress ikke er den enkeltes problem, og at lederne og topledelsen også skal tage et aktivt ansvar for at højne den mentale sundhed på arbejdspladsen, fortæller Regitze Siggaard.

»Skal virksomheder tage ansvar for, at deres medarbejdere og kolleger har det godt på arbejdspladsen? Ja, for det er i sidste ende en god investering for alle,« siger hun.

Men kan der være en fare for, at Resilio kommer til at være en nem løsning for de pressede medarbejdere, kan man spørge? Hvis man kan have mental velvære i lommen når og hvor som helst, behøver man så selv gøre en indsats på arbejdspladsen?. Til det spørgsmål er det vigtigt at forstå, siger Anders Søndergaard, at Resilio skal være et supplement, ikke en krykke.

»Det er vigtigt at understrege, at teknologien ikke skal erstatte den menneskelige kontakt og fokus på ledelse, struktur og organisering, som der også er brug for i håndteringen af stress og andre udfordringer på arbejdspladsen,« siger han.

Resilio er i øjeblikket ved at gøre sit indtog på det amerikanske marked, mere specifikt Silicon Valley, da der også her er en efterspørgsel på nye løsninger inden for stresshåndtering og -forebyggelse, siger Anders Søndergaard.