Mellemøstlige aktier dykkede efter ophævelse af Iran-sanktioner

Mellemøstlige aktier faldt over en bred kam søndag, da USA og EU i weekenden ophævede sanktionerne mod Iran.

Foto: Gert Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De betydelige fald skete som følge af frygt blandt investorerne for, at ophævelsen af sanktionerne, der ventes at øge udbuddet af olie markant, vil lægge yderligere pres på olieprisen.

Det skriver Bloomberg News.

Saudi-Arabiens Tadawul All Share Index faldt 5,4 pct. til det laveste niveau siden marts 2011, og Abu Dhabis ADX General Index faldt ind i det såkaldte bear-market med et fald på 4,2 pct. Qatars QE Index faldt samtidig med 7,2 pct., hvilket var det største fald siden december 2009.

Også de toneangivende aktieindeks i Oman, Kuwait og Bahrain faldt alle efter ophævelsen af sanktionerne mod Iran.

En overflod af olie har allerede lagt et markant pres på oliepriserne over de seneste måneder, og Irans ambitioner om øjeblikkeligt at øge den daglige produktion af olie med 500.000 tønder om dagen tilfører yderligere pres på priserne.

- Det iranske olieudbud vil komme på markedet så tidligt som i dag eller i morgen. Markedets bedring vil afhænge af, om hvorvidt vi kan få olien tilbage over 30 dollar, sagde Nayal Khan, der er chef for institutionelt salg af aktier hos Saudi Fransi Capital, til Bloomberg søndag.

Også de egyptiske aktier tog imod hug i weekenden, og samlet set faldt The EGX 30 Index 1,7 pct. til det laveste niveau siden oktober 2013.

- Lokale investorer panikker på grund af udsalget i Golf-markederne, efter at olie faldt i sidste uge. Lave oliepriser burde være positive for os, men folk ignorerer det rationale og går ud af markedet, mens de stadig kan, siger Tamer Ismail, der er chefhandler for Cairo Capital Securities, til Bloomberg News.

Mandag morgen koster en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, 28,57 dollar.

Ifølge The Telegraph mistede de mellemøstlige markeder i denne weekend samlet set mere end 27 mia. pund, svarende til knap 264 mia. kr., i markedsværdi, i takt med at store dele af den internationale verden ophævede sine sanktioner mod Iran.

Mens investorerne i store dele af Mellemøsten i weekenden vendte tommelfingeren nedad og solgte ud af aktierne, steg iranske aktier til det højeste niveau siden august, skriver Bloomberg News.

/ritzau/FINANS