Meld dig selv, eller...

USA skattevæsen IRS giver ultimatum til tusindevis af amerikanere med konti i schweiziske UBS: Meld jer selv inden 23. september, eller forbered jer på en straffesag. IRS får hundrevis af folk til sagen. Banker og advokater i søgelyset.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De amerikanske myndigheder puster sig op ovenpå forliget med den schweiziske storbank UBS, der har udleveret navnene på 4.450 amerikanere med konti i det kontroversielle skattely. Samlet har de udhængte bankkunder aktiver for 18 mia. dollar, svarende til ca. 95 mia. kr.

Skattevæsenet IRS får nu tilført hundredevis af advokater, undersøgere og agenter, der skal sikre størst mulig effekt af de nye oplysninger, myndighederne har fået adgang til. Allerede nu er der straffesager på vej mod 150 personer.

IRS bruger dog ikke kun stokken - indtil den 23. september kan skatteunddragerne fra UBS undgå en straffesag og melde sig selv, hvis de har glemt at oplyse om formuer gemt i udlandet.

IRS oplyser ikke, hvor mange der har indgået frivillige aftaler. Men aftalerne gør IRS i stand til at gå målrettet efter advokater, banker og andre finansielle institutioner, der har hjulpet med skatteunddragelsen.

Banditter i habitter
Netop de profesionelle rådgivere og aktører i den grå og sorte del af finansverdenen er et særligt mål for de amerikanske myndigheder.

"Vi afslører nu finansielle institutioner, der har faciliteret skatteunddragelse, og vi vil retsforfølge dem. Også mellemmænd som advokatfirmaer og andre, der har promoveret skatteunddragelse, bliver afsløret," siger den øverste chef i IRS, Douglas Schulman til Bloomberg.

Den indsats kan bl.a. ramme Jyske Bank og danske selskabsadministratorer, der - bevidst eller ubevidst - hjalp Igor Olenicoff med at gemme 200 mio. dollar for det amerikanske skattevæsen - et forhold Olenicoff har erklæret sig skyldig i i den principielle sag, der var startskuddet til USAs opgør med UBS og den schweiziske bankhemmelighed, som Business tidligere har beskrevet.

Sejr til USA
Olenicoff-sagen og særligt den tidligere UBS-bankmand Bradley Birkenfelds fuldstændige tilståelse fik UBS til at acceptere at betale en erstatning på 780 mio. dollar til de amerikanske myndigheder.

Umiddelbart efter anlagde de amerikanske myndigheder en sag mod UBS for at få oplyst identiteten på de 52.000 amerikanere med konti i den schweiziske bank. Sagen kom dog aldrig for retten, men endte i stedet med gårsdagens forlig, hvor IRS får de navne, som de er mest interesserede i.

Det nye i aftalen er, at navnene bliver udleveret, selv om baggrunden er såkaldte unavngivne forespørgsler. Formelt sikrer traktaten, at IRS kan bede UBS om navne, dem giver UBS til de schweiziske myndigheder, der så skal beslutte om, de skal udleveres til USA.

"Det har åbnet et vindue, som har været lukket i lang tid," siger den tidligere IRS-chef Charles Rossotti ifølge Bloomberg.

UBS-kunderne har dog mulighed for at appellere udleveringen af deres identitet til schweiziske domstole - men i så fald skal det amerikanske Justitsministerium også have besked.