Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Sådan lyder det nærmest samstemmende fra flere eksperter i ejendomme og byudvikling i anledning af, at det i oktober er ti år siden, det første korte hvide tog kørte med dronning Margrethe om bord.
»Infrastruktur af denne kaliber har bidraget til at binde byen sammen og til at skabe vækst. Uden metro havde vi heller ikke haft Ørestad; de er knyttet uløseligt sammen,« siger Jens Kramer Mikkelsen, administrerende direktør i udviklingsselskabet By & Havn.
"Et aktiv for København"
Den tidligere S-overborgmester i København kan glæde sig over, at meget mere metro er på tegnebrættet - og metrobegejstringen er næsten lige så stor hos tre ejendomsfolk, der ikke har været en del af beslutningsprocessen.
»Metroen har betydet mest for Ørestad, men har også haft markant betydning for Flintholm, som før var et sekundært Frederiksberg-område, som ingen interesserede sig for. Der er meget i gang ved Vanløse Station, ligesom Østamager har fået et løft,« påpeger Peter Winther, partner i mæglerfirmaet Sadolin & Albæk.
Se billederne: Se Frederiksberg nyeste bydel
»Jeg var usikker på, om Metroen ville have kapacitet nok, men jeg er blevet ret positiv, og Metroen er et aktiv for København. Det er vigtigt, at infrastrukturen er på plads, før byudviklingen sker,« siger direktør Jørgen Jørgensen fra EDC Poul Erik Bech Erhverv.
Ørestad bliver i hans øjne yderligere styrket med Copenhagen Arena, som efter planen åbner i 2015 – formentlig med sin helt egen, nye metrostation, som Berlingske Business Ejendomme løftede sløret for i februar.
Se billederne: Her er Københavns nye superarena
»Både virksomheder, der søger nyt lejemål, og familier, der søger bolig, er meget opmærksomme på, om der er Metro i nærheden. Metroen har været med til at flytte København, og med Metrocityringen får vi en fantastisk by med helt unik infrastruktur,« siger administrerende direktør Per W. Hallgren fra ejendomsselskabet Jeudan.
Bliv tilmeldt Berlingske Business-nyhedsbrev om byggeri og ejendomme
Svær fødsel
Trods de positive vurderinger anno 2012 fik Metroen en hård start. I de sene 1980ere var København præget af stagnation, og et hovedstadsudvalg, nedsat af den daværende borgerlige regering, anbefalede i 1989 at anlægge en helt ny bydel – på det øde og forblæste Vest-amager såmænd. Og Ørestad skulle ligesom andre dele af hovedstaden have »letbane«, førerløs endda.
Anbefalingerne fik lunken modtagelse, og pressen fik meget at skrive om: Anlægsarbejdet trak ud, jordsalget gik trægt, teknikken drillede de italienske tog, passagerprognoserne måtte nedjusteres, byggeprisen opjusteres.
Problemerne blev dog gradvis løst, og hovedstadens indbyggere og pendlere tog metroen til sig. Virksomheder og investorer tog samtidig Ørestad til sig – og der kom så småt byggeprojekter på Østamager og ved Flintholm på grænsen mellem Frederiksberg og Vanløse.
Meget mere Metro
Metroen kommer også de næste ti år til at præge udviklingen af hovedstaden.
Anlægsarbejdet af Metrocityringen er i fuld gang – til gene for mange naboer, som Berlingske har berettet de seneste uger. Ringen med 17 stationer kommer fra 2018 overvejende til at betjene fuldt udbyggede områder, men allerede året efter åbner en afgrening til udviklingsområdet Nordhavn.
Metrogrenen fra Østerport til Nordhavn kan komme til at stimulere de store byggeplaner dér – som det er sket med Ørestad, Østamager og Flintholm. ---- Selve Nordhavn Station bliver et knudepunkt, ligesom metrostationerne Ørestad, Nørreport og Flintholm er i dag. Foruden Metro får stationen S-tog og regionaltog – og metrogrenen kan udbygges med en lille sløjfe, når Nordhavn er nået længere i sin udvikling.
Se billederne: Se hvordan Nordhavn vokser og forvandles
På tegnebrættet er en metrogren ned gennem Sydhavnen og med endestation på Ny Ellebjerg, endnu et knudepunkt, her med S-tog, Ringbane og regionaltog.
Faktisk ligger skitserne i stakkevis på tegnebrættet, for blandt andre Transportministeriet har gransket flere metroudvidelser – deriblandt en tredje gren på Amager, en ny linje tværs over centrum til Brønshøj samt flere forlængelser med letbane, især vestpå ud til den letbane, som ventes at åbne langs Ring 3 om cirka otte år.
Se billederne: Her er Vestegnens nye letbane