Megafond på 108 mia. dollar: Japansk techkonglomerat investerer i kunstig intelligens

SoftBank, en japansk gigant inden for teknologiudvikling, vil oprette en stor visionsfond, der skal understøtte udviklingen af teknologi og kunstig intelligens. Microsoft og Apple er nogle af de virksomheder, der forventes at bidrage til fonden, som forventes at udgøre 108 mia. dollar.

Apple og Microsoft står til at være nogle af de virksomheder, der vil være hovedinvestorer i SoftBanks visionsfond. Ifølge adm. direktør i SoftBank, Masayoshi Son, vil investeringsrunden være større og mere ambitiøs end forrige runde for to år siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Kyung Hoon/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den japanske telekommunikations- og internetvirksomhed SoftBank Group, der er en af de største virksomheder i Japan inden for bredbånd og teknologiservices, gør fredag klar til en omfattende investeringsrunde, hvor kendte techvirksomheder som Microsoft og Apple vil komme til at spille en afgørende rolle. Det samlede beløb i investeringsrunden forventes at løbe op på omkring 108 mia. dollar, eller 723,8 mia. kr.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Investeringsrunden vil være en del af virksomhedens såkaldte Vision Fund, der gennem en pulje skal finansiere forskellige teknologivirksomheder og techstartups i deres projekter. SoftBank poster omkring 38 mia. dollar, eller 254,6 mia. kr., i fonden. Visionsfonden vil være den anden af sin art og vil være større og mere omfattende end den første runde, der løb af stablen for to år siden. Dengang investerede SoftBank omkring 97 mia. dollar i Uber, WeWork og andre techvirksomheder, skriver Financial Times.

De mange investeringer fra SoftBank, der i forrige runde udgjorde omkring 80 forskellige techstartups, har for bestandigt omdannet markedslandskabet inden for tech og kapitalfondsindustrien, eftersom SoftBank overgår andre konkurrenter, der ikke har nær så mange ressourcer, skriver Reuters.

»Vi har set adskillige startups, der begynder at slå deres rivaler og skubbe dem ud af markedet, mest fordi - og kun efterfølgende - de har fået investeringer fra SoftBank,« siger en anonym investor i en stor kapitalfond baseret i Hong Kong til Reuters.

SoftBank investerer primært i startups, der arbejder med kunstig intelligens, og med visionsfonden håber virksomheden at understøtte forskellige projekter inden for kunstig intelligens. På billedet ses en robot udviklet af SoftBank, der er designet til at genkende menneskelige følelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN/Ritzau Scanpix.

Ifølge grundlægger og adm. direktør for SoftBank, Masayoshi Son, er virksomhedens investeringsportefølje karakteriseret af investeringer i udviklingen af kunstig intelligens, hvilket indebærer alskens virksomheder inden for automobilbranchen, sundhed og forsikringer. Selvom SoftBank endnu ikke har røbet yderligere detaljer for de firmaer, der vil investeres i, er der for topchefen ingen tvivl om, at fonden vil have afgørende betydning for projekterne.

»Formålet med fonden er at facilitere den fortsatte acceleration af revolutionen inden for kunstig intelligens gennem investeringer i markedsførende og højteknologiske firmaer i vækst,« siger Masayoshi Son i forbindelse med fondens offentliggørelse.

Ifølge CNBC er udenlandske vækstfonde fra Saudi-Arabien og Abu Dhabi, som var store spillere i forrige runde, ikke til stede i listen over forventede investorer fredag. Netop Saudi-Arabiens investering i fonden mødte stærk kritik, efter at saudiske sikkerhedsvagter blev beskyldt for at myrde journalisten Jamal Khashoggi, som beskrevet af netmediet TechCrunch. Masayoshi Son forsvarede efterfølgende Saudi-Arabiens rolle i fonden.

Ifølge Wall Street Journal indikerer højtstående anonyme kilder fra Saudi-Arabien og Abu Dhabi dog, at de to lande er villige til at investere i visionsfonden igen, men at det vil være mindre end de 45 mia. dollar, de postede i den forrige fond.