Megaboghandler udfordrer Amazon

Kampen om det hastigt voksende marked for elektroniske boglæsere tog i går endnu mere fart, da mega-boghandleren Barnes & Noble lancerede en model, der skal tage markedsandele fra Amazons meget omtalte Kindle.

Foto: Spencer Platt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at have stået stille i årevis, er det udviklingen inden for de elektroniske boglæsere nu så intens, at der nærmest er kommet en ny model inden man nåede at opdage den forrige. I går var det så mega boghandleren Barnes & Noble, der sendte en boglæser på markedet - den såkaldte Nook, der samtidig er den første, der baserer sig på Googles software til mobiltelefoner.

Det skete altimens de ovre hos Amazon har travlt med at pakke og sende Kindles til de kunder uden for USA, der fra i mandags fik lov til at købe Amazons e-bogslæser.

I USA har der kørt en ophedet kamp mellem særligt Sony, Amazon og Google om hvilken e-bogslæser og e-bogformat, der skulle blive det foretrukne. Markedet er endnu småt, men det er i hastig vækst, og en række elektronikproducenter er ved at varme op til at udfordre den analoge verdens sidste bastion - den trykte bog. E-boglæserne er rimelig ens, uanset producent.

Lang batteritid
De er som regel på størrelse med en almindelig paperback, men meget tynde og forsynet med en skærm på størrelse med en bogside. Skærmen er dog ikke en almindelig computerskærm, men derimod baseret på den såkaldte E-ink-teknologi, der får teksten til at fremstå knivskarpt, så øjet ikke anstrenges mere end ved læsning af en bog. Til gengæld kan de fleste e-boglæsere indeholde et helt bibliotek, og man kan købe flere bøger direkte fra dimsen via mobilnettet på flere af modellerne.

Da Barnes & Noble i går lancerede deres Nook-model, var der tale om en model, der i store træk er en kopi af Amazons Kindle 2 - men bare helt anderledes designet. Samtidig er Nook ganske udsædvanligt baseret på Googles Android-system, der ellers er et styresystem, der er bygget til mobiltelefoner.

Forretningsmodellen bag Nook er nogenlunde den samme som hos Amazon. Nook er således forsynet med en indbygget boghandel, hvor brugerne kan købe og hente bøger uanset hvor de opholder sig - bare der er mobilnet. Batterilevetiden er flere uger, fordi E-ink er ufatteligt energibesparende og ikke har baggrundsbelysning. Samtidig understøtter Nook også avisabonnementer, og flere aviser kan udkomme elektronisk via mobilnettet direkte til folks e-bogslæsere.

Stort i Japan
Amazon har udviklet en særlig model til avislæsning - Kindle DX og i USA har avishusene udtrykt stor interesse for Kindle-tanken, fordi den fjerner hele den dyre tryk- og distributionsproces, der koster kassen for aviserne, uden at blive så flygtig som ren online-journalistik har en tendens til at være.

Sony udvikler fortsat nye modeller for at hamle op med Kindle, og Google har lanceret et meget ambitiøst projekt med at digitalisere alle de bøger, der ikke er beskyttet af ophavsret - hvilket omfatter millioner af ældre bøger. De kan derefter hentes gratis ned på e-boglæseren.

Også Apple rygtes at være på vej med en art flad computer, der er ideel til læsning af e-bøger. Selskabet har allerede en del kunder til e-bøger på iPhonen, men det er via Amazons iPhone-applikation og altså ikke Apples eget salg. Selskabet har ellers en oplagt platform for salg af e-bøger i den netbaserede iTunes store.

Det er endnu uvist hvor stort markedet er. Den største aktør er Amazon, der ikke oplyser markedstal. I Japan er e-bøger dog slået an længe før e-boglæserne, og en tusindvis af japanske unge læser e-bøger på deres mobiltelefoner.