Mega-vindmøller for retten

For første gang skal en domstol bedømme det juridiske grundlag for opstilling af kæmpestore vindmøller på landjorden. Det sker i august, når Østre Landsret behandler en sag, der er rejst af beboere fra Kyndby Huse på Hornsherred.

Det juridiske grundlag for at opstille kæmpestore vindmøller på landjorden skal vurderes for første gang af domstolene, når Østre Landsret i seks dage i august behandler en sag, hvor beboere i Kyndby Huse på Hornsherred har stævnet Naturklagenævnet og energiselskabet E2, der ejes af Dong Energy. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Foreningen »Beboere for Havvindmøller på Havet« (BHH) har siden 2004 kæmpet imod E2's planer om at opstille to 150 meter høje vindmøller, svarende til et halvt Eiffeltårn, ved Kyndbyværket kun cirka 600 meter fra nærmeste beboelse i andelslandsbyen Kyndby Huse.

Møllerne skal bruges til at udvikle fremtidens megamøller i overensstemmelse med regeringens nationale plan om at udskifte gamle vindmølleparker med færre og større møller, og samtidig skal de producere elektricitet. Men beboerne frygter gener fra blandt andet støj og skygger.

Ifølge advokat Per Overbeck, der repræsenterer BBH og beboere fra 35 husstande i landsbyen, er det hans klienters påstand, at Naturklagenævnet har godkendt en ulovlig tilladelse fra Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) til at opstille vindmøllerne, og at E2 ikke overholdt sin pligt til at oplyse om sine vindmølleplaner, da selskabet solgte de tidligere funktionærboliger til beboernes andelsboligselskab for 95 millioner kroner i 2002.

"Det er første gang, vi får en landsretsafgørelse om opstilling af store vindmøller på land, og det kan få stor indvirkning på planlægningen af vindmøller fremover," siger Per Overbeck, der mener, at sagen er så principiel, at den kan ende i Højesteret.

Beboernes advokat har blandt andet indkaldt tidligere HUR-formand, Frederiksbergs borgmester Mads Lebech (K), og fhv. kraftværkschef på Kyndbyværket, Kim Ernst, til at afgive forklaring i sagen, der kører i dagene 8.-15. august.