Medstifter af Facebook til Mark Zuckerberg: »Split selskabet op nu«

En af medstifterne af Facebook anklager Mark Zuckerberg for at være for kontrollerende og for at slække på sikkerheden. Derfor opfordrer han selskabet til at blive splittet op i mindre dele.

Ifølge Chris Hughes, en af medstifterne af Facebook, er Mark Zuckerberg blevet for kontrollerende og for magtfuld. Derfor må selskabet ifølge ham splittes op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Josh Edelson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebooks Mark Zuckerberg er blevet for magtfuld og for kontrollerende. Han går for meget op i internettrafik og klik frem for ordentlighed og sikkerhed, og han har alt for meget kontrol over et af de største sociale medier og en af de største kommunikationsplatforme i verden. Myndighederne bliver nødt til en gang for alle at gøre noget ved Facebook, så magten ikke konsolideres og misbruges yderligere. Virksomheden skal derfor splittes op i mindre bidder.

Anklagerne kunne lyde som enhver sur kommentar fra en utilfreds bruger. Men denne gang kommer de hårde ord fra en uventet kant – nemlig fra en af medstifterne af Facebook tilbage i 2004 Chris Hughes.

I et længere indlæg i The New York Times skriver Chris Hughes, der var en del af virksomheden i de første fem år, at Mark Zuckerberg stort set har eneret over platformen, så han har fået mere magt end nødvendigt. Gennem særlige aktieklasser kontrollerer han nemlig 60 pct. af stemmerne i Facebooks ejerkreds, og Facebooks bestyrelse har derfor ikke reel indflydelse.

Dermed kontrollerer han reelt ene mand de tre største globale, digitale platforme i dag: Facebook, Instagram og WhatsApp. Derfor bør man dele Facebook op, så Instagram og WhatsApp bliver gjort til selvstændige selskaber.

»Mark kan ene mand beslutte, hvordan Facebooks algoritmer skal indstilles, og dermed, hvad folk ser i deres newsfeed, hvilken indstilling for privatliv de kan bruge, og selv, hvilke beskeder der bliver leveret,« skriver Chris Hughes i indlægget.

Chris Hughes fortæller i indlægget også, at Mark Zuckerbergs vej mod magten og mod at gøre Facebook til en dominerende spiller på markedet har stået på længe. Således har han enten opkøbt konkurrenter, som det skete med Instagram og WhatsApp, eller sat dem ud af spillet, eksempelvis ved at kopiere alle de populære funktioner hos Snapchat.

»Jeg er vred over, at hans fokus på vækst og klik førte ham til at ofre sikkerhed og ordentlighed,« tilføjer Chris Hughes.

Facebook afviser at splitte selskabet op. I stedet bør der fokuseres på at regulere internettet. Derfor vil Mark Zuckerberg også fredag mødes med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, for at diskutere reguleringsmuligheder af internettet fra myndighedernes side.

»Facebook accepterer, at med succes kommer ansvar. Men du fremmer ikke ansvar ved at påkræve opsplitningen af et succesfuldt amerikansk selskab,« siger talsmand for Facebook Nick Clegg i en officiel meddelelse ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Facebook er flere gange kommet i myndighedernes søgelys efter en række sager og kontroverser om selskabets håndtering af privatpersoners data. Det har ført til, at Facebook ventes at få en klækkelig milliardbøde fra det amerikanske datatilsyn på omkring fem milliarder dollar. Det har dog ikke haft nævneværdig indflydelse på virksomhedens økonomiske situation: Værdien af Facebook er steget med omkring 30 milliarder dollar, siden bødens størrelse blev kendt.