»Medlemmerne og repræsentantskabet har kun sig selv at takke«

Nykredit har sovet i timen og ikke udnyttet de fordele, der ligger i at være et kundeejet selskab. Det mener et af de få nuværende uafhængige medlemmer af repræsentantskabet, Lars Gudbergsen.

Michael Rasmussen, koncernchef i Nykredit fortæller om børsnoteringen på et pressemøde torsdag d. 4 februar 2016 i København Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Gudbergsen er til daglig økonomi­direktør, CFO, i Nordisk Film Biografer og har en fortid i hotelbranchen. Her er service og kundetilfredshed helt afgørende. Og sådan burde det også være i realkreditverdenen, mener han.

Lars Gudbergsen hører til blandt de meget få repræsentantskabsmedlemmer, som ikke er udpeget af Foreningen Nykredits bestyrelse, men har fulgt de snørklede regler ind i fore­ningens øverste ledende organ.

Lars Gudbergsen, der bor i Herlufmagle, stillede op i 2012 efter at have skaffet sig de nødvendige 25 stillere, fordi han ønskede større fokus på kundetilfredshed i Nykredit. Dengang var det ingen sag at blive valgt ind, for der var lige præcis ti kandidater til ti pladser.

Udover at forsøge at sætte kunde­tilfredshed på dagsordenen har han blandt andet arbejdet for, at der bliver gennemført vedtægtsændringer, så bestyrelsen i større omfang end i dag skal have godkendelse af repræsentantskabet ved større beslutninger. Dog foreløbig uden resultat. I dag vælger repræsentantskabet bestyrelsen og skal godkende regnskaberne, men har reelt ikke andre opgaver.

»På mange punkter har vi, medlemmerne, og repræsentantskabet kun os selv at takke for den situation, vi er havnet i. Det har hele tiden været muligt at sætte sig ind i valgreglerne og selv stille op til repræsentantskabet, men stort set ingen har gjort brug af muligheden,« siger Lars Gudbergsen.

Ubegrænset mandat

»Repræsentantskabet har også reelt i mange år fundet sig i, at bestyrelsen har et fuldstændig ubegrænset mandat. Det er reelt kun i sager, der omfatter vedtægtsændringer som f.eks. børsnoteringen, at bestyrelsen skal spørge repræsentantskabet. Selv om det var før min tid, så ved jeg for eksempel, at købet af Forstædernes Bank ikke var oppe i Repræsentantskabet,« siger Lars Gudbergsen.

Trods kritikpunkterne mener Lars Guldbergsen, at der er fornuft i, at Nykredit er styret af medlemmerne eller kunderne.

»Kundetilfredsheden i Nykredit er meget lav og er bestemt ikke blevet bedre de seneste uger. Nykredit har ingen tradition for at lytte til kunderne, men hvis de skal klare sig som finansiel servicevirksomhed i fremtiden, bliver de nødt til det,« siger Lars Gudbergsen, der ikke lægger skjul på, at de sidste par ugers ballade har gjort Nykredits situation betydeligt vanskeligere end tidligere.

Ifølge ham er der ingen tvivl om, at Nykredit bliver ramt af skrappere kapitalkrav inden for de næste fire år. En børsnotering havde været et godt alternativ til at hente kapital frem for alene at forlade sig på øgede bidragssatser og eller at skære i aktiviteterne.

»Det, der er sket den sidste uges tid, umuliggør en børsnotering. Ingen investorer vil købe aktier i en virksomhed med så utilfredse kunder og med politikere, som bliver samlet til krisemøde på blot tre dage,« siger Lars Gudbergsen.

Han mener, at Nykredits ledelse har begået en fejl ved at hæve bidragssatserne så markant samtidig med planerne om en børsnotering. Til gengæld mener han, at Nykredit kunne have brugt den tætte kontakt til kunderne via repræsentantskabet til sin fordel.

»Frem for at glemme og tilsidesætte kunderne kunne Nykredit have vendt medlemsdemokratiet til en fordel. Spørgsmålet er, om det kan nås endnu,« siger Lars Gudbergsen, der genopstiller til repræsentantskabet ved valget i Roskilde på onsdag.

Også denne gang har han været ude og skaffe 25 stillere, selv om bestyrelsen tilbød ham en plads på deres liste.

»Jeg foretrækker at stille op som uafhængig kandidat, og så er der jo også det, at når man har skaffet 25 stillere, har man jo også skaffet de første 25 stemmer,« siger Lars Gudbergsen.