Medier kræver svar fra FBI om iPhone-hackning

Forbundspolitiet skal tvinges til at fortælle, hvor meget der blev betalt for at bryde ind i en krypteret iPhone. Derfor har tre medieorganisationer lagt sag an.

FBI skal nu tvinges til at afsløre, hvem der brød ind på en beslaglagt og krypteret iPhone, mener tre nyhedsorganisationer, der har lagt sag an for at få oplysningerne. Arkivfoto: Justin Lane, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN LANE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre amerikanske medier kræver nu gennem en retssag, at myndighederne tvinger forbundspolitiet FBI til at fortælle, hvor meget der blev betalt for hackerhjælp til at låse en beslaglagt iPhone-telefon op, som var blevet kodet.

Nyhedsbureauet Associated Press, Vice Media og Gannett-gruppen, der bl.a. ejer dagbladet USA Today, fastholder, at der er »ingen passende rimelighed« i, at FBI stadig ikke vil ud med oplysningerne. De understreger samtidig, at de ikke går efter oplysninger, som kan true den nationale sikkerhed.

14 dræbt ved angreb

Den omstridte iPhone blev beslaglagt efter et terrorangreb i december 2015 i byen San Bernardino i Californien.

Syed Farook og hans kone, Tashfeen Malik, blev begge dræbt af FBI, efter at de havde åbnet ild mod folk samlet til en julefest og dræbt 14 samt såret 22 alvorligt.

FBI beslaglagde Syed Farooks iPhone 5C, men fordi den var krypteret, lykkedes det ikke eksperterne at skaffe sig adgang til de data, der lå på den. I stedet gik FBI til domstolene, der til sidst pålagde Apple at lave en falsk opdatering af iPhonens software, så alle sikkerhedsfunktioner ville blive slået fra.

Det nægtede Apple pure at gøre, og det væltede ind med opbakning fra de andre teknologigiganter, borgerrettighedsorganisationer og også telefonselskaber. Apple-topchef Tim Cook gjorde det klart, at hvis man på den måde installerede en bagdør i beskyttelsen, ville ikke kun myndighederne men også hackerne kunne dirke låsen op.

Apple skærper sikkerheden

Straks derefter satte Apple - og konkurrenterne - i gang med at skærpe sikkerheden yderligere på deres udstyr.

FBI frafaldt kort efter sagen mod Apple, fordi politiet havde fundet et ikke-navngivet sikkerhedsfirma - eller en hackergruppe -, som fik knækket koderne på telefonen.

Normalt vil telefonen slette alle data automatisk efter ti forkerte indtastninger af adgangskoden.

Flere medier mener at vide, at der er tale om det israelske selskab Cellebrite, som i marts 2016 fik en kontrakt på 15.000 dollars med FBI omkring det tidspunkt, hvor forbundspolitiet offentligt meddelte, at det nu ville få hjælp udefra. Cellebrite har i flere år haft aftaler med de amerikanske myndigheder.

Advokater: Kan kompromittere alle amerikanere

Nyhedsmediernes advokater anfører over for retten i Washington, at regeringen ikke har leveret en eneste grund til, hvorfor man ikke skulle kunne få indsigt i, hvilke værktøjer der blev brugt til at bryde ind i telefonen.

»Frigivelse af disse oplysninger går helt ind i hjertet af formålet med »Freedom of Information Act« (den amerikanske aktindsigt, red.), som tillader offentligheden at bedømme myndighedernes aktivitet - her er det beslutningen om at bruge offentlige midler på en udenforstående instans, der er i besiddelse af et værktøj, som kan kompromittere den digitale sikkerhed for millioner af amerikanere,« hedder det ifølge britiske BBC i advokaternes begrundelse.

Der har tidligere været spekulationer fremme om, at FBI betalte mindst 1,3 millioner dollars. FBI-direktør James Comey sagde nemlig, at han havde betalt mere, end han selv »vil tjene i de syv år«, som han havde tilbage på sin post. Han understregede, at betalingen havde været indsatsen værd.