Medie: Sverige klar til at sagsøge Danmark i PostNord-sagen

Ifølge den svenske avis Dagens Nyheter er den svenske stat klar til at sagsøge Danmark for at have forbrudt sig mod aktionæroverenskomsten i PostNord, da man digitaliserede kommunikationen mellem det offentlige og borgerne.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forholdet mellem de to aktionærer i PostNord, den danske og den svenske stat, er koldt, og nu er der formentlig et søgsmål på vej, skriver svenske Dagens Nyheter med henvisning til en anonym kilde tæt på processen.

I aktionæroverenskomsten mellem de to lande skulle der findes en såkaldt loyalitetsklausul, som den svenske stat mener, at Danmark har forbrudt sig imod. Det skete, mener svenskerne, da Danmark gennemførte sin digitaliseringen af kommunikationen mellem staten og borgerne, hvilket har været en medvirkende årsag til, at brevmængden i Danmark er faldet med 90 pct.

Sveriges erhvervsminister Mikael Damberg har tidligere udtalt, at PostNords nuværende problemer først og fremmest er et dansk problem, og at den svenske regering ikke vil afvise, at de to nordiske lande går hver til sit i postsamarbejdet.

»Jeg udelukker ikke noget alternativ. Min prioritet er, at den svenske postforretning skal fungere og holde en høj kvalitet,« sagde Mikael Damberg i onsdag til den svenske avis Expressen.

I Sverige ser man også mod de danske tjenestemandsansatte i PostNord, der ifølge Dagens Nyheter har ret til tre års løn, hvis de bliver opsagt. Det vil ifølge den svenske avis' kilder koste PostNord omkring seks mia. kr., hvis disse 3.000 medarbejdere skal afskediges, og da den svenske stat ejer 60 pct. af det fælles postselskab, vil nabolandet hænge på en stor del af regningen for de danske lønvilkår.

Den danske stat mener, at Sverige og Danmark må løfte sammen for at få PostNord ud af sine nuværende udfordringer, hvilket klinger skævt med, at Mikael Damberg mener, at PostNord-krisen hovedsageligt er et danske problem. Ifølge Dagens Nyheter skulle den potentielle søgsmål også være et forsøg på at få Danmark til at bakke ud.  Det er uklart fra artiklen i Dagens Nyheter, hvornår et eventuelt søgsmål vil komme, og hvor stort det potentielt kan blive.

Finansministeriet ønsker ikke at kommentere det potentielle søgsmål, men Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht siger, at digitaliseringen ikke burde kunne komme bag på svenskerne:

»Det er en sag mellem to lande, og derfor et regeringsansvar at håndtere det her. Jeg kan ikke kommentere på rygter, men man har været meget blind for samfundsudviklingen, hvis det her (digitaliseringen, red.) er kommet bag på nogen, og den her udviklingen var også i gang, da man dannede Postnord.«