Medie: Shell tæt på exit fra den danske nordsø

Oliegiganten Shell er ifølge Reuters tæt på at sælge sin ejerandel i danske DUC, der producerer olie i A.P. Møllers eneretsbevilling i Nordsøen. Shells ejerandel kan være en mia. dollar værd. Men Shell kommer formentlig ikke uden om en samtale med staten, før salget kan finde sted.

Boreplatform i Danfeltet Fold sammen
Læs mere
Foto: NF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En historisk ejerændring i Danmarks mest magtfulde olieselskab kan være under opsejling. Det internationale nyhedsbureau Reuters erfarer fra bankkilder, at oliekæmpen Shell overvejer at sælge din ejerandel i Dansk Undergrunds Consortium (DUC), hvor selskabet er den største aktionær.

DUC er det selskab, der udvinder olie på området, som hører under A.P. Møllers - Mærsks eneretsbevilling. Selv om Maersk Oil er operatør i partnerskabet, så er Shell den største aktionær og dermed den største ejer af olie- og gasfelter i den danske del af Nordsøen.

 

Hvis det lykkes Shell at sælge sin ejerandel i DUC, vil det være den største ændring af ejerforholdene i Nordsøen, siden A.P. Møller - Mærsk og netop Shell købte Chevrons ejerandel af DUC i 1987, og dermed langt større, end da staten pressede Nordsøfonden ind som ejer i forbindelse med forlængelsen af eneretsbevillingen.

Staten i central rolle

Men netop staten får formentlig en central rolle i Shells potentielle salg af DUC-andelen, fordi man i Danmark ifølge Undergrundsloven kun kan udforske og indvinde olie, hvis man har fået tilladelse fra klima- og energiministeren. Og disse tilladelser kan hverken direkte eller indirekte overdrages uden tilladelse fra selvsamme minister.

Da Shell ejer 36,8 pct. af DUC, vil Energistyrelsen formentlig følge tæt, om den bestemmende indflydelse i DUC ændrer sig så meget, at klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) skal godkende et eventuelt salg.Berlingske kontaktede mandag såvel ministeren som en række partier i Folketinget, men ingen af dem ville kommentere det potentielle salg af Shells ejerandel, al den stund at det ikke er officielt bekræftet.

​Usikkerhed i Nordsøen

Et eventuelt salg vil dog passe meget godt ind i tonerne fra Shells hovedkontor i Den Haag i Holland. Shell købte nemlig britiske BG for omkring 50 mia. dollar tilbage i 2016, og lige siden har selskabet forsøgt at sælge en række olie- og gasaktiver for at finansiere det enorme opkøb.

Her har Shells felter i Nordsøen ofte været nævnt som et muligt salgsemne. Dette gjorde Shell alvor af i sidste uge, hvor selskabet solgte en lang række britiske aktiver til firmaet ­Chry-saor, der har kapitalfonden EIG i ryggen.

Shells potentielle DUC-salg bidrager næppe til roen i den danske del af Nordsøen. Her har underleverandører længe været i et limbo, hvis lige man ikke har set i mange, mange år.

På den ene side har Maersk Oil bekræftet sit fortsatte fokus på Nordsøen. På den anden side har DONG Energy åbent sat sine aktiver til salg. Samtidigt pågår der i Nordsøen et stort arbejde med at forhandle nye rammevilkår på plads for at redde DUCs centrale Tyra-gasfelt, der genopføres eller tages ned. Disse forhandlinger har stået på i flere måneder. Maersk Oil havde egentlig sat næsen op efter en løsning inden udgangen af 2016, men der er endnu ikke nogen aftale klar

En stor del af Nordsøens fremtid afhænger af en afklaring af Tyra-situationen, fordi en meget stor del af gasforekomsterne transporteres over det centrale felt. Hvis Tyra lukker, vil en lang række andre felter også være eksistenstruede, fordi der ikke er noget sted at sende gassen hen.

Berlingske har kontaktet Shell og Maersk Oil med Reuters’ oplysninger, men ingen af de to selskaber har ønsket at kommentere dem.