Medie: Nordea har forhandlet om fusion med ABN Amro

Nordea og hollandske ABN Amro har været i tætte forhandlinger om en fusion.

Foto: LEHTIKUVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nordiske storbank Nordea har forhandlet med hollandske ABN Amro om en fusion. I første omgang er forslaget afvist, skriver den hollandske avis NRC Handelblad.

Avisen er i besiddelse af dokumenter, som viser, at de to parter har været i kontakt.

Nordeas bestyrelsesformand, Björn Wahlroos, skulle angiveligt have haft drøftelser med topchefen for den hollandske storbank ABN Amro, Gerrit Zalm, om fusionen.

Wallroos skulle 3. juni også have mødtes med Michael Enthoven, som er direktør for NFLI, der er det statsselskab, som ejer den hollandske stats andel af banken.

Oplysningerne kommer blandt andet fra regeringsdokumenter, som er sendt til den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem.

Kilder med kendskab til forhandlingerne oplyser, at Nordeas tilnærmelser umiddelbart er blevet afvist.

En anonym kilde bekræfter over for nyhedsbureauet Bloomberg oplysningerne efter historien i den hollandsk avis. Den kilde fortæller, at den hollandske regering i både juni og september har dikusteret emnet.

Hverken Nordea, ABN Amro eller den hollandske regeringen har ønsket at kommentere historien over for Bloomberg.

ABN Amro blev kort før finanskrisen delvist overtaget af de europæiske storbanker Santander, Royal Bank of Scotland og Fortis. Sidstnævnte fik den overvejende del af de hollandske aktiviteter, men da Fortis kom i problemer under finanskrisen, sprang den hollandske stat til og overtog Fortis hollandske bankaktiviteter. I dag er banken børsnoteret, men den hollandske stat ejer fortsat 77 pct. af ABN Amro.

Wahlroos forestiller sig en handel, hvor de nuværende aktionærer gennemfører fusionen gennem aktieudbytte.  Ifølge oplysningerne er Nordeas bestyrelsesformands plan at rykke hele bankens hovedkontor til Holland.

Nordea vil være storebror i en eventuel sammenlægning. Skandinaviens største bank  har en markedsværdi på 282 mia. kr, mens ABN Amro har en værdi på 131 mia. kr.

Ifølge papirerne går Wahlroos efter en hurtig afgørelse, som kan sikre en sammenlægningen inden for tre måneder. Men det kan ifølge den hollandske avis svært, fordi fusionen ifølge regeringspapirerne beskrives som "finansiel utilstrækkelig" og "yderst risikofyldt".

Den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem foretrækker en yderligere privatisering via børsen for på den måde at få så mange af de penge tilbage, som staten måtte bruge på at overtage ABN Amro under finanskrisen. Siden børsnoteringen i november 2015 har staten flere gange solgt ud af sin aktiepost og en ny salgsrunde ventes snart.