Medie: Nordea har besluttet at forlade Sverige

Nordea har bestemt sig for at flytte hovedkontoret fra Sverige. Det skriver den svenske avis Svenska Dagbladet og citerer "velunderrettede kilder".

Foto: INTS KALNINS

Nordea har gennem længere tid truet med at flytte hovedkontoret væk fra Stockholm.

Nu lader det til, at en endelig beslutning om at forlade Sverige er meget tæt på. Ifølge avisen Svenska Dagbladet træffes beslutningen formelt på et bestyrelsesmøde 30. maj. Avisen fastslår dog ikke endeligt, om flytningen bliver til København eller Helsinki.

Baggrunden for flytteplanerne er, at den svenske regering har foreslået en stigning i afgiften til den såkaldte resolutionsreserve. Afgiften vil ifølge avisen betyde cirka 5 mia. svenske kr. højere omkostninger for Nordea.


- Bare resolutionsafgiften gør, at vi ikke kan sige, at vi har samme spilleregler i Sverige som i resten af Europa. Det gør, at vi naturligvis må overvåge og undersøge, hvad der findes af alternativer, sagde Nordeas topchef, Casper von Koskull, for et par måneder siden til den svenske avis Dagens Industri.

Petter Brunberg, pressechef i Nordea, afviser fredag over for det svenske nyhedsbureau TT, at banken har besluttet sig for at flytte.

- Vi har ikke truffet den beslutning, siger han.

Ifølge Svenska Dagbladets kilder er København favorit som hovedkontorets kommende destination. Dels fordi medarbejdere hellere vil flytte til Danmark. Og dels fordi den danske regering tydeligt har givet udtryk for, at de er interesseret i at få Nordea til København.

Nordea har diskutteret flytningen med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), har han tidligere fortalt til Bloomberg. Her sagde ministeren, at Nordea ikke skulle være bange for høje skatter i Danmark.

»Vi ønsker at reducere skatter og afgifter og vil ikke introducere flere regler. Vores svar vil altid være færre regler,« sagde Brian Mikkelsen til Bloomberg News.

Også den finske statsminister Juha Sipilä har været på banen for at fortælle, at Nordea er mere end velkomne i Helsinki.