Medie: Én handel fik OW Bunker til at kollapse

En spekulativ investering i oliemarkedet løb løbsk, og ingen nåede at sige stop, før det var for sent, fortæller anonyme kilder.

En spekulativ investering i gasolie fik korthuset til at vælte i OW Bunker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en enkelt spekulativ olieinvestering, der bragte Danmarks næststørste virksomhed målt på omsætning, OW Bunker, i knæ, skriver Børsen. To anonyme kilder fortæller avisen, at risikochef Jane Dahl Christensen stod bag investeringen. Det var særlig kritisk, fordi hun samtidig var den person, der har ansvaret for at kontrollere selskabets risikable investeringer. Og altså i dette tilfælde sig selv.

»Jeg havde en fornemmel af, at hun havde nogle positioner i markedet, som ikke var så gode. men jeg var slet ikke klar over, at det var i det omfang, og at positionen var så stor, så der kunne tabes et beløb i den størrelsesorden. Positionen blev løbende rapporteret til koncernledelsen, hvilket tyder på, at nogen i toppen må have haft kendskab til hendes positioner - det skriger jo til himlen,« siger en af kilderne til Børsen.

Jane Dahl Christensens job var blandt andet at tjekke, at selskabets interne grænser for tab på investeringer blev overholdt. Noget tyder ifølge Børsen på, at administrerende direktør Jim Pedersen var orienteret om investeringen.

Det var en risikabel investering i såkaldt ICE Gasolie, som risikochefen havde satset på ville stige i pris. I stedet er prisen faldet med over 20 procent. I stedet for at tage tabet, har man tilsyneladende øget investeringen i håb om at prisudviklingen ville vende, og man derfor vil hente tabet hjem. I stedet accelererede tabets omfang til over 750 millioner kroner.