Medie: Den amerikanske centralbank undersøger mistænkelige overførsler fra Danske Bank

Deutsche Bank granskes ifølge Bloomberg News af den amerikanske centralbank i Danske Banks hvidvasksag. Fokus er på håndteringen af milliarder af dollar, der flød fra Danmarks største bank.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, undersøger ifølge Bloomberg News Deutsche Banks håndtering af overførsler på milliarder af dollar fra Danske Bank, der anses som værende mistænkelige. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND / AFP / Ritzau Scanpix

Deutsche Bank risikerer at blive trukket dybere ind i Danske Banks hvidvaskskandale.

Ifølge Bloomberg News er den amerikanske centralbank, the Federal Reserve, i færd med at granske, hvordan den tyske storbank håndterede milliarder af dollar i mistænkelige transaktioner fra Danske Bank.

Det amerikanske nyhedsmedie beretter ifølge to anonyme kilder, at myndighedernes undersøgelse er på et tidligt plan, og at fokus er på, hvorvidt Deutsche Banks amerikanske forretning førte tilstrækkeligt tilsyn med de omfattende pengestrømme fra Danske Banks estiske filial.

USA kræver af banker, der opererer i landet, at disse skal granske kunder og deres adfærd for at opdage potentiel hvidvask og advare myndighederne om mistænkelige transaktioner. Det er således meget lig de krav, som de danske myndigheder stiller til danske banker. Federal Reserve er en af de myndigheder, der sikrer, at bankerne har tilstrækkelige systemer til at gøre dette.

Udlandet trækkes ind i sagen

Berlingske har løbende afdækket, hvordan milliarder og atter milliarder af kroner flød gennem Danske Banks estiske filial i perioden 2007 til 2015. Skandalen har fået konsekvenser for den øverste ledelse i landets største bank, idet både topchef Thomas Borgen og bestyrelsesformand Ole Andersen er trådt tilbage som følge af sagen, ligesom flere direktører i banken har fulgt dem ud af døren. Samtidig er banken under efterforskning i både Danmark og Estland, ligesom det amerikanske justitsministerium er i færd med at undersøge banken.

Men flere udenlandske storbanker risikerer at blive trukket ind i sagen. Det drejer sig blandt andet om tyske Deutsche Bank samt de amerikanske Bank of America og JP Morgan, der fungerede som såkaldte korrespondentbanker for Danske Banks skandaleramte estiske filial og dermed formidlede alle dollaroverførsler for filialens lyssky kunder.

Og Berlingske kunne i december sidste år berette, at også andre globale banker – herunder de schweiziske Credit Suisse og UBS samt franske BNP Paribas – har centrale roller i sagen, da en del af pengene kom fra eller endte hos en række mistænkelige skattelyselskaber med konti i disse banker.

Det viste Berlingskes gennemgang af en række kontoudtog, som ifølge hvidvaskeksperter sår alvorlig tvivl om de store bankers hvidvaskkontrol.

Og så sent som i sidste uge sagde Deutsche Banks topchef Christian Sewing så, at han lancerede en yderligere intern undersøgelse af bankens rolle som korrespondentbank for Danske Bank, selvom han sagde, at han ikke har set noget bevis for, at banken skulle have gjort noget forkert.

Deutsche Bank har ikke ønsket at kommentere sagen over for mediet, ligesom en talsperson fra Federal Reserve har oplyst, at centralbanken ikke offentligt kommenterer fortrolige undersøgelser.