Medie: Danske Bank-direktør blev forfremmet inden hvidvask fik ham fyret

Lars Mørch, som er den eneste i topledelsen, der er blevet fyret som konsekvens af hvidvasksagen, blev ifølge Jyllands-Posten kort forinden fyringen rent faktisk forfremmet. Men så landede Finanstilsynets rapport i banken.

Lars Mørch blev ifølge Jyllands-Posten først forfremmet i Danske Banks topledelse for så at blive fyret, da banken fik indblik i den sønderlemmende kritik, der var på vej fra Finanstilsynet i forbindelse med bankens hvidvasksag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Mørchs fremtid i Danske Bank så i marts ganske lys ud lige indtil, den så ganske mørk ud. Han er indtil videre den eneste i bankens topledelse, der er trådt tilbage som følge af den omfattende hvidvaskskandale, som Berlingske over det seneste år har afdækket.

Men ifølge Jyllands-Posten var han så sent som i marts på en ganske anden kurs. Han var blevet forfremmet og skulle sidde på én af de blot fire magtfulde poster lige under topchef Thomas Borgen. I forbindelse med en større omstrukturering af bankens organisation ville han få ansvaret for forretningsområdet personal og business banking i Danmark.

Den nye ledelse var udpeget, og personkredsen informeret. Men så landede en foreløbig afgørelse på Finanstilsynets store hvidvaskundersøgelse i banken den 12. marts. Og det var, som man senere kunne få syn for sagn for, alt andet end behagelig læsning for ledelsen og bestyrelsen.

Én skulle gå

De fleste af de personer, der fik hård kritik, var ikke længere i banken. På nær to. Thomas Borgen og Lars Mørch. Og kritikken var så grel, at formand Ole Andersen og den øvrige bestyrelse ifølge Jyllands-Posten besluttede, at den skulle have personalemæssige konsekvenser.

»Det er ikke alle sammen årsager, som Lars skal stå på mål for,« sagde Ole Andersen til Berlingske i kølvandet på Lars Mørchs exit.

Men han fik lov til at tage skraldet for den markante kritik, som omverdenen fik indblik i den 3. maj, da Finanstilsynet offentliggjorde sin 27 sider lange rapport med otte påbud, otte påtaler og en øget polstring på fem mia. kroner på grund af øget »omdømmerisici«.

Formelt afslutter Lars Mørch først sin ansættelse til oktober 2019, men ifølge Finans’ oplysninger dækker dette over, at Lars Mørch reelt blev fyret. Han beholder dermeed sin løn indtil slutningen af 2019 og får derigennem en økonomisk kompensation på 15 mio. kroner.