Medicinindustri scorer kassen på hospitaler

Der er ingen grænser for medicinalindustriens prissætning af lægemidler til de danske hospitaler, og Danske Regioner håber, at sundhedsministeren griber ind over for de kraftigt stigende udgifter til især dyrere og dyrere kræftmedicin.

Læs mere
Fold sammen
Industrien er åben for dialog, men mener ikke, at det danske system grundlæggende er godt nok. Det skriver dagbladet Børsen torsdag.

Nye tal viser, at der blev omsat lægemidler i Danmark for næsten 15 mia. kr. i 2008, og at andelen af udgifter til indkøb af medicin til sygehusene øges mere og mere.

Prisen på medicin til salg på danske apoteker er faldet 2,1 pct. i 2008, mens gennemsnitprisen på medicin i sygehussektoren er steget 13,5 pct. Sygehusenes andel af den samlede medicinomsætning i Danmark udgør nu omkring 40 pct., men ventes inden for få år at overstige udgifterne til lægemidler i primær-sektoren.

»Det her bliver et kernepunkt i økonomiforhandlingerne til sommer, for vi kan ikke bare se på, at der er en udgiftsstigning på 20 pct. om året. Det svarer til en udgiftsvækst på over 1 milliard kr. hvert år. Det er voldsomt og tager hele vores realvækst og mere til,« siger Bent Hansen, der er formand for Danske Regioner og gerne ser et system, hvor man gennem regulering kan sikre lavere priser.

I Danmark har lægemiddelindustrien indgået en prisaftale for primærsektoren, der sikrer, at priserne holder sig nogenlunde i ro over en årrække, men over for sygehusene kan industrien frit sætte prisen uden indblanding fra Lægemiddelstyrelsen, skriver Børsen.