Medicineksport drøner frem trods krisen

Eksporten af lægemidler er steget gennem hele den økonomiske krise og dermed har lægemidler slået sin position fast som Danmarks største eksportvare.

Den danske medicineksport vokser støt. Her et glimt fra Novo Nordisks produktion af diabetesmedicinen Victoza. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På trods af den økonomiske krise er eksporten af medicinske og farmaceutiske produkter steget de seneste år, og i dag, cirka to år efter, at krisen satte ind, har varegruppen cementeret sin position som Danmarks største med en eksport på 13 mia. kr. i andet kvartal 2010, oplyser Danmarks Statistik.

Medicinske og farmaceutiske produkter er den varegruppe der fylder mest i den danske vareeksport. Med en omsætning på 42,0 mia. kr. i 2009 udgjorde varegruppen 8,6 pct. af den samlede danske eksport. Næststørste eksportvaregruppe er råolie med en eksport på 34,0 mia. kr., hvilket også afspejler det forhold, at Danmark er gået fra at være nettoimportør til at blive nettoeksportør af energi.

Før krisen var olien Danmarks klart største eksportvare. Olie er meget konjunkturfølsom, og der skete et betydeligt fald i værdien af den danske olieeksport fra midten af 2008. Fra begyndelsen af 2009 vendte udviklingen dog, og olieeksporten er nu næsten vendt tilbage til niveauet inden krisen, men altså ikke til et niveau, der igen gør olieeksporten til Danmarks vigtigste eksportvare.