Medicinalselskab søger om nødgodkendelse af coronavaccine – men først efter at præsidentvalget er overstået

Vaccinevirksomheden Pfizer vil først søge om en nødgodkendelse af sin covid-19-vaccine i tredje uge af november. Dermed når vaccinen ikke at blive godkendt inden det amerikanske præsidentvalg, hvilket Donald Trump har stillet amerikanerne i udsigt.

 
USAs præsident, Donald Trump, mener, at en amerikansk vaccine mod coronavirus formentlig kan være klar om tre-fire uger. Amerikanske sundhedseksperter peger imidlertid på, at vaccinerne formentlig først er klar næste år. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere

Medicinalgiganten Pfizer håber, at virksomheden i slutningen af november kan ansøge de amerikanske myndigheder om en nødgodkendelse til selskabets vaccine mod covid-19.

Det oplyser Pfizers administrerende direktør, Albert Bourla, i en udtalelse fredag.

USAs præsident, Donald Trump, lovede i september, at der ville være en vaccine klar inden præsidentvalget 3. november, men det afviser Pfizer, der arbejder sammen med det tyske biotekselskab BioNTech om en vaccine mod covid-19.

Pfizer-direktøren oplyser, at medicinalgiganten først vil søge om en nødgodkendelse af vaccinen i tredje uge af november. Nødgodkendelsen er en lynproces, som de amerikanske myndigheder har til særligt vigtige vacciner, hvor vacciner bliver godkendt hurtigere end normalt.

Pfizer forventer inden udgangen af oktober at have data, der viser, at vaccinen har effekt. Derudover skal virksomheden bevise, at vaccinen gennem to måneder har vist sig sikker blandt forsøgspersoner, og dette forventer medicinalgiganten først at kunne i tredje uge af november.

Pfizer afviser politisk motivation

Pfizer er et af i alt fire medicinalselskaber, der i USA tester en coronavirusvaccine i kliniske forsøg i de sene stadier, og virksomheden har været den mest aggressive med hensyn til sine tidsestimater.

Ifølge The New York Times har nære iagttagere af vaccinen længe vidst, at Pfizer ikke ville være i stand til at opfylde sundhedsmyndighedernes krav inden udgangen af ​​oktober. Ifølge avisen repræsenterer fredagens meddelelse fra Pfizer et skift i tonen fra virksomheden og dens leder, der gentagne gange har understreget, at man gik efter at søge nødgodkendelse i oktober.

Donald Trump har ligefrem udpeget Pfizer ved navn og udtalt, at han har talt med Albert Bourla, som han kalder en »fin fyr«. Albert Bourla har omvendt flere gange afvist, at virksomhedens tidslinje var politisk motiveret. I september var han drivkraften bag en udtalelse og opfordring fra ni vaccinevirksomheder om at »stå med videnskaben« og ikke fremsætte noget, der ikke var undersøgt tilstrækkeligt.

Tidligere på måneden skrev Bourla desuden et åbent brev til sine medarbejdere, hvor der stod, at han »aldrig ville bukke under for politisk pres«. I brevet udtrykte Bourla også skuffelse over, at »vi befinder os i smeltediglen til det amerikanske præsidentvalg«.

Donald Trump er langt bagud i meningsmålingerne. I de landsdækkende meningsmålinger har Donald Trump længe haltet efter Joe Biden med syv til otte procentpoint. I løbet af oktober er afstanden bare vokset og vokset. Ifølge de vægtede meningsmålinger fra statistikhjemmesiden FiveThirtyEight er præsident Trump nu bagefter med mere end ti procentpoint på landsplan.