Medicinalkæmper udveksler aktiviteter for milliarder

Schweiziske Novartis, britiske GlaxoSmithKline (GSK) og amerikanske Eli Lilly har ikke ligget på den lade side i påsken. Tirsdag kan medicinalselskaberne fortælle om indbyrdes køb og salg af aktiviteter for milliarder af dollars.

Foto: ARND WIEGMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I centrum er Novartis, der har valgt at transformere og fokusere sin portefølje til de vigtigste områder, hvilket vil sige farmaceutiske produkter, øjenpleje og generiske produkter.

Det betyder dels, at Novartis køber GSK's produkter inden for kræftbehandling (onkologi), ligesom Novartis bliver GSK's vigtigste kommerciliseringspartner for sidstnævntes pipeline af onkologi-produkter.

Prisen er 14,5 mia. dollar (78,5 mia. kr.) plus op til 1,5 mia. dollar i eventuelle udviklingsmilepæle. Novartis har desuden option på indlicensering af GSK's nuværende og fremtidige pipeline på onkologi-området.

Som en del af aftalen mellem de to selskaber køber GSK til gengæld Novartis vaccineaktiviteter for en pris på 7,1 mia. dollar bestående af et kontant beløb på 5,25 mia. dollar og milepæle på op til 1,8 mia. dollar. Aftalen omfatter ikke Novartis' influenza-aktiviteter. For dem er der igangsat en særskilt salgsproces, fremgår det.

Endelig har Novartis OTC og GSK Consumer Health indgået et joint venture, som Novartis kommer til at eje 36,5 pct. af. Joint venturet bliver ifølge selskaberne bland de førende inden for forbrugersundhed.

Eli Lilly bidrager til transformationen af Novartis' produktportefølje ved at købe Novartis' aktiviteter inden for dyresundhed. Novartis Animal Health Division sælges til Eli Lilly for en pris omkring 5,4 mia. dollar.

/ritzau/FINANS