Medicinalkæmpen fra Bagsværd er stadig branchens bedste

Trods kvaler i USA, der har ramt de fremtidige vækstforventninger, er Novo Nordisk stadig i en liga for sig blandt de danske medicinalvirksomheder viser opgørelse fra Berlingske Guld1000 magasin.

Foto: Søren Bidstrup

Novo og alle de andre

Novo Nordisk brød gennem lydmuren i 2015 med en omsætningsstigning på 22 procent, som for første gang løftede selskabets årsomsætning til over 100 milliarder kroner, og det er vel at mærke uden IT-selskabet NNIT, som er udskilt i et børsnoteret selskab og derfor ikke længere konsolideret ind i Novos regnskab.

Omsætningsstigningen er højere end Lundbecks samlede omsætning, og medregnet NNIT ville alene Novos fremgang udløse en top20-placering blandt de 1.000 største selskaber i landet.

Da årsregnskabet for 2015 blev offentliggjort i begyndelsen af februar i år, faldt alle i svime over selskabets fremgang, og ikke mindst driftsresultatet på næsten 50 milliarder kroner. Men rent faktisk viste regnskabet allerede den gang tegn på nye tider.

De sidste tre måneder af 2015 viste en faldende stigningstakt. Efterfølgende har det vist sig, at Novo er hårdt ramt på det amerikanske insulinmarked, hvor der er pres på priserne, ligesom Novos nye produkter har svært ved at trænge igennem og erstatte tidligere generationer af insulin. Årsagen er, at prisen er for høj i forhold til produktets forbedringer.

2016 er også året, hvor verdens bedste direktør træder tilbage. Lars Rebien Sørensen overlader pladsen som adm. direktør til Lars Fruergaard Jørgensen, mens en af de andre kronprinser, Jakob Riis, sendes til USA for at få styr på de amerikanske aktiviteter.

Novo-toppen præger også landets næststørste medicinalselskab, Lundbeck, der har indledt en omfattende turnaround med den tidligere Novo-toer, Kåre Schultz, i spidsen. I 2015 nedskrev Lundbeck produktrettigheder for fem milliarder kroner i et år, hvor der blev afsat 1,1 milliard kroner til at gennemføre restruktureringsplanen.

Genmab fortsætter med at levere resultater og runder for første gang en milliard i omsætning. Det ventes at tage endnu mere fart i de kommende i år i takt med, at salget af Darzalex for alvor kommer i gang. Darzalex er et middel mod knoglemarvskræft og har et skønnet salgspotentiale på fem mia. dollar. Genmab får royalty ved salg, 12 pct. til tre mia. dollar og derefter 20 procent.

Nichens mestre

Danmark er begunstiget af en række klyngevirksomheder, og i år rykker alle, som beskæftiger sig med høreappratindustrien.

William Demant med Oticon vokser med 14 procent, GN Hearing med 16 procent og Widex har vendt en mindre nedgang til en fremgang på fem procent.

Men lige så vigtigt rykker følgeindustrier som Sonion, der producerer højteknologiske lydløsninger til høreapparatindustrien, ligesom kometen 3Shape, som leverer 3d-scannere til høreapparatindustrien og tandlæger, fortsætter med en høj vækst. Sonion er nu ejet af Novo Nordisk Fonden, mens 3Shape er ejet Tais Clausen og Nikolaj Deichmann. De to mødte hinanden på DTU, og sammen udviklede de en 3D-teknologi, som på rekordtid har sendt dem ind på listen blandt Danmarks 100 rigeste.

Coloplast fortsætter også sin fremgang, men har i 2015 haft store omkostninger i forbindelse med retssager i USA. Selskabet har hensat yderligere tre milliarder kroner oven i de 1,5 milliarder kroner, der tidligere en sat til side.

Den globale konkurrent, Hollister-ejede Dansac, der også producerer stomi-produkter, viser også stor fremgang med kategoriens bedste afkastningsgrad.