Medicinalkæmpe indleder talentjagt på Københavns Universitet

Medicinalselskabet Bristol-Myers Squibb vil undervise naturvidenskabelige studerende i, hvordan de bliver bedre til at omsætte deres opdagelser til mulig ny medicin – og dermed kan skabe kommercielle succeser.

Se lige her! Studerende på Københavns Universitet får nu en international hånd med at lære medicinsk entreprenørskab. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topfolk fra den amerikanske medicinalgigant Bristol-Myers Squibb var i sidste uge på charmeoffensiv i København i en målrettet jagt på danske forskningssucceser og fremsynede biotekselskaber.

Den amerikanske mastodont tager nu skridtet videre og rykker helt tæt på landets fremmeste videnskabstalenter, da amerikanerne i samarbejde med Københavns Universitet (KU) og Fonden for Entreprenørskab vil undervise de studerende i »medicinsk entreprenørskab«.

Formålet med kurset er at give de studerende en større indsigt i, hvordan de kan omsætte deres videnskabelige opdagelser til mulige kommercielle succeser. Bristol-Myers Squibb betaler hele gildet og har tilbudt at flyve undervisere ind fra selskabets hovedkvarter i New York.

Det er første gang, at en større udenlandsk virksomhed finansierer et kursus på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU.

Samarbejdet med den amerikanske medicinalgigant vil bringe de studerende tættere på virkeligheden, lyder det fra Ulla Wewer, som er dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU.

»Det er spændende, at vi nu udbygger samarbejdet mellem erhvervslivet og de farmaceutiske og øvrige sundhedsvidenskabelige uddannelser. Vi får på en rigtigt god måde blandet farmaindustriens verden med forventningerne til studenterlivet – ikke mindst med ny læring og erfaring inden for innovation og entreprenørskab. Det er vigtigt, at vi giver de unge mulighed for at forholde sig til den virkelighed, som de snart skal være en del af,« siger Ulla Wewer.

Artiklen forsætter under grafikken...

Et dansk vækstlokomotiv

Bristol-Myers Squibb har de seneste to år investeret heftigt i danske biotekvirksomheder eller dansk forskning.

Siden november 2014 har det amerikanske medicinalselskab skudt mindst 13 milliarder kr. i opdagelser eller virksomheder med tæt forbindelse til Danmark. Vurderingen er, at selskabet vil investere et »millionbeløb over en årrække«, når det gælder samarbejdet med Københavns Universitet.

I Danmark er Anders Thelborg den øverst ansvarlige for Bristol-Myers Squibb.

Han er også medlem af regeringens vækstteam, som i begyndelsen af 2017 skal komme med forslag til, hvordan den danske life science-branche også i fremtiden kan være et vækstlokomotiv for dansk økonomi. Det kommende samarbejde med Københavns Universitet er ifølge Anders Thelborg foruden Bristol-Myers Squibbs store interesse for dansk forskning også en udløber af de drøftelser, som medlemmerne af regeringens vækstteam har haft om, hvordan Danmark bliver skarpere til at skabe innovation og tiltrække investeringer fra udlandet.

»Du kan sige, at vores samarbejde med KU faktisk har udspring i det arbejde, vi har i vækstteamet med at sikre, at vi bliver endnu bedre til at styrke relationerne mellem universitetsverdenen og erhvervslivet,« siger Anders Thelborg.

Bristol-Myers Squibb har i forbindelse med undervisningsforløbet på KU indgået et samarbejde med Fonden for Entreprenørskab, der har som mission at udbrede kendskabet til entreprenørskab i Danmark.

Fondens direktør, Christian Vintergaard, forklarer, at det grundlæggende handler om at forsøge at omsætte de studerendes dybe faglighed til nye idéer, der kan skabe nye medicinske løsninger.

»Vi ved, at hvis de studerende bliver klædt på med den type faglighed, så er der større sandsynlighed for, at de efterfølgende i deres arbejdsliv starter egen virksomhed. Og hvis de ikke vælger at starte egen virksomhed, får de i hvert fald nogle redskaber, som gør, at de kan udvikle nye ideer, der kan anvendes i den eksisterende farmaceutiske industri,« siger Christian Vintergaard.