Medicinalindustrien vil have sin egen minister

Hvis danske medicinalselskaber skal fortsætte eksporteventyret og også i fremtiden holde globale konkurrenter i skak, er regeringen nødt til at satse mere målrettet på life science-branchen. Medicinalindustriens brancheorganisation vil have statsminister Lars Løkke Rasmussen på banen.

Ifølge en analyse fra branchesammenslutningen Medicon Valley Alliance udgjorde skattebetalingerne fra de danske medicinal- og biotekselskaber i 2013 godt 14,5 milliarder kroner. For eksempel betaler en privatansat i life science-sektoren i gennemsnit 223.000 kroner i skat om året, hvilket er cirka 75 procent mere end gennemsnittet for alle øvrige beskæftigede. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske biotek- og medicinalselskaber mangler en minister, der arbejder målrettet for at styrke branchens vilkår, så Danmark vil være i stand til at udklække et nyt Novo Nordisk.

Sådan lyder budskabet fra medicinalindustriens brancheorganisation, Lægemiddelindustriforeningen, der peger på, at en lang række andre tunge eksporterhverv råder over egne ministre. Det er en luksus, som medicinalbranchen må kigge langt efter, lyder det.

»Andre sektorer som landbruget, byggeriet, søfarten og energisektoren har deres egne ministerier, som kan tale deres sag og sikre fremdriften. Vi kommer ikke her og beder om en masse penge. Vi beder om, at der er opmærksomhed på branchen i statsadministrationen, at der sættes ambitioner, og at der er politisk fokus på, hvad branchen har brug for for fortsat at kunne skabe vækst og beskæftigelse,« siger koncern­chef i Lægemiddelindustriforeningen Ida Sofie Jensen.

Oplæg til statsministeren

Brancheforeningen har afleveret et oplæg til både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), hvor organisationen understreger, at der er brug for, at regeringen trækker i arbejdstøjet og formulerer en ambitiøs strategi for, hvordan Danmark bliver et førende land inden for life science.

Ida Sofie Jensen mener, at sagen har så afgørende betydning, at statsminister Lars Løkke Rasmussen bør sætte sig for bord­enden og sikre, at der bliver udarbejdet en konkret og sammenhængende erhvervsstrategi for den danske life science-industri.

»Når statsministeren sætter sig for bordenden, ved vi, at det virker. Det giver en enorm synlighed, fordi statsministeren med sin tilstedeværelse og rolle som manden for bordenden vil vise, at det her er vigtigt for Danmark. Det er ret simpelt. Når statsministeren siger, at der skal ske noget, så sker der noget,« siger Ida Sofie Jensen.

Koncernchefen peger på, at det gav genlyd i det meste af Europa, da den britiske premierminister David Cameron i 2011 præsenterede en tiårig regeringsstrategi for life science-branchen i Storbritannien. Målet i Storbritannien var, at landet skulle være global leder inden for sektoren.

Ida Sofie Jensen ser ingen grund til, at Danmark ikke skulle kunne måle sig med Storbritannien, når det gælder om at tiltrække udenlandske virksomheder og højteknologiske arbejdspladser.

»Målet er, at Danmark skal være det foretrukne land inden for life science, når udenlandske virksomheder skal placere deres investeringer. Det er sådan lige nu, at når virksomheder skal skyde midler i life science, vil de hellere placere deres penge i USA, Storbritannien eller Schweiz, men vi har i Danmark alle muligheder for at rykke op og blive det foretrukne land,« siger Ida Sofie Jensen.

Den danske life science-branche har oplevet en næsten eksplosiv vækst over de seneste ti år. Eksporten af lægemidler fra Danmark er mere end fordoblet fra 2007 til 2015. I 2020 forventes den samlede eksport at passere 130 milliarder kroner.

Store summer i skat til statskassen

Samtidig sender de ansatte i den danske life science-branche hvert år betydelige beløb tilbage til den danske statskasse.

En analyse fra branchesammenslutningen Medicon Valley Alliance fra juni 2015 viste, at skattebetalingerne fra de danske medicinal- og biotekselskaber i 2013 landede på godt 14,5 milliarder kroner.

Det er fordelt på 5,6 milliarder kroner i selskabsskat og 8,9 milliarder kroner i personskatter fra de ansatte.

Det betyder, at den gennemsnitlige privatansatte i life science-sektoren betaler 223.000 kroner i skat om året, hvilket er cirka 75 procent mere end gennemsnittet for alle øvrige, der er beskæftigede – både fra de offentlige og private sektorer.

Hvis den danske medicinalbranche skal fortsætte sin imponerende formkurve, er det afgørende, at Danmark styrker sin internationale konkurrenceevne, mener Ida Sofie Jensen.

»Der er et større kapløb i gang i life science-sektoren. Det er en branche, som ligger virkeligt godt til den vestlige verden. Det er højtuddannede personer, det er forskning, og det er højteknologiske produktions­arbejdspladser. Derfor er der mange lande, der gerne vil satse på life science. Lige nu konkurrerer vi benhårdt med Sverige og Norge om at være det foretrukne land i Skandinavien inden for den her branche,« siger Ida Sofie Jensen.

Ifølge Lægemiddelindustriforeningen har statsminister Lars Løkke Rasmussen taget godt imod branchens udspil. Det har dog ikke været muligt for Berlingske Business at få statsministeren i tale, da Statsministeriet mener, at sagen hører under erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.