Medicinalindustrien taber trods kæmpe vækst i sundhedsforskning

Der bliver forsket alt for meget i den samfundsvidenskabelige del af sundhedsforskningen, og for lidt i lægemidler, mener medicinalindustriens brancheforening Lif.

Foto: David Leth Williams

Kampen om forskningsmidlerne kører på højt blus op til de kommende forhandlinger om Finansloven for 2017.

Nu melder Lægemiddelindustriforeningen, Lif, der blandt andet repræsenterer medicinalkoncerner som Novo Nordisk og Lundbeck sig på banen.

De offentlige investeringer i sundhedsforskning er nemlig vokset markant siden 2007, men væksten skyldes især, at der bliver brugt stadig flere midler til den samfundsvidenskabelige del af sundhedsforskningen. Og det kommer ikke som sådan lægemiddelindustrien til gode.

Det fremgår af Lifs nye magasin »Med«.

Magasinet er dykket ned i de senest tilgængelige tal for offentlige midler til forskning for perioden 2007 til 2014 og konkluderer, at den samfundsvidenskabelige del af sundhedsforskningen er rykket fra de mere tekniske og naturvidenskabelige forskningsgrene i perioden.

Fra 2007 til 2014 er midler til forskning i sundhedstjeneste, samfundsmedicin og folkesundhed steget med 126 pct., mens offentlige midler til decideret lægemiddelforskning, kun er vokset med det halve.

Og det er et problem for branchen, mener Allan Skårup Kristensen, chefkonsulent i Lif.

Lifs opgørelse vise, at kun cirka halvdelen af lægemiddelforskningen er sundhedsvidenskabelig forskning, mens resten er naturvidenskabelige og teknisk forskning.

Netop de to områder har som tidligere omtalt i Berlingske Business været underprioriteret de senere år. Det er forklaringen på, at lægemiddelforskning samlet set taber terræn, selvom der har været stor vækst i de samlede offentlige investeringer i sundhedsforskning.