Medicinalindustrien når milepæl: Sælger for over 100 mia. til udlandet

Den danske sundheds­industri har oplevet en enorm fremgang over de seneste 15 år og solgte sidste år for mere end 100 milliarder kroner til udlandet. Medicinalindustriens årlige bidrag til samfundet er steget med mere end 19 milliarder kroner på fem år.

De danske medicinalselskaber sælger som aldrig før. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske medicinalselskaber sælger som aldrig før. En ny analyse fra Danske Industri viser, at den danske life science-branche eksporterede for mere end 100 mia. kroner til udlandet i 2015.

Fra 2000 til 2015 steg eksporten fra 33,3 mia. kroner til 101,8 mia. kroner, viser analysen fra DI.

»Det er vi meget glade for. Vi har i mange år fremhævet sundhedsindustrien som en af Danmarks absolutte styrkepositioner. Og det er sådan set det, vi får bekræftet i dag. Sundhedsindustrien er en betydelig dansk vækstmotor, som skaber mange arbejdspladser,« siger Tine Roed, der er direktør i Dansk Industri, om fremgangen for de danske life science-selskaber.

Til sammenligning landede den danske eksport af fødevarer på godt 108 mia. kr. i 2015. Det skal dog siges, at medicinalbranchen tjener langt mere på sine produkter. Det danske medicinal­flagskib Novo Nordisk omsatte eksempelvis i 2015 for næsten 108 mia. kroner og kunne sende knap 35 mia. kr. direkte ned i sin pengetank. Den store fremgang i den danske life science-branche betyder, at medicinalindustriens bidrag til samfundsøkonomien målt i såkaldt bruttoværditilvækst på fem år er steget med mere end 19 mia. kroner, så branchen i dag leverer næsten 50 mia. kroner til samfundskagen.

Havnet i økonomisk klemme

De danske medicinalselskaber har især klaret sig godt på det amerikanske marked, hvor branchen henter mere end hver fjerde eksportkrone. De danske virksomheders succes i USA er på visse stræk drevet af, at selskaberne kan sælge dyrere produkter til amerikanerne.

I Danmark har store medicinalvirksomheder som Lundbeck og Novo Nordisk nydt godt af den udvikling. Begge selskaber satser stort på USA, som er verdens mest lukrative marked for medicin. Novo er dog netop løbet ind i en prislussing på det amerikanske marked. Diabeteskæmpen er havnet i en form for makroøkonomisk klemme, hvor der er kommet et større udbud af medicin på markedet, samtidig med at der er sket en konsolidering blandt de indkøbsorganisationer, der står for størstedelen af Novos salg i USA.

Novo Nordisks kommende topchef, Lars Fruergaard Jørgensen Fold sammen
Læs mere

»De har fået et større forhandlingspres. Derfor sker der et fald i priserne,« sagde Lars Fruergaard Jørgensen i sidste uge til Berlingske Business, da han blev præsenteret som ny topchef i Novo.

Til gengæld går udviklingen for Lundbecks den stik modsatte vej. Ved præsentationen af selskabets halvårsregnskab for 14 dage siden forklarede Lundbeck-topchef Kåre Schultz, at han forventer, at Lundbeck fortsat kan hæve priserne på sine produkter i de kommende år.

Lundbecks topchef, Kåre Schultz. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere

Ny strategi

Den danske regering besluttede for tre måneder siden at sætte ekstra skub i life science-branchen og nedsatte et væksteam med Kåre Schultz som formand, som skal komme med forslag, der kan styrke branchen. Det skete ifølge sundhedsminister Sophie Løhde (V) i erkendelse af, at der har manglet en samlet strategi for sektoren.

Men hvorfor har en branche i fuld fart overhovedet brug for hjælp fra den danske regering?

Det spørgsmål vil Dansk Industri-direktør Tine Roed gerne svare på:

»Branchen har heller ikke brug for hjælp, men når industrien udvikler sig så hurtigt, som den gør, skal vi sikre, at den offentlige sektor kan være med til at bistå branchen, så vi kan blive ved med at få store indtægter til Danmark,« siger DI-direktør Tine Roed.

Det første møde i vækstteamet for life science bliver holdt fredag på Panum Instituttet i København, hvor der foruden selve vækstteamet med Kåre Schultz i spidsen også vil være en række virksomheder til stede.

Derudover lægger hele tre ministre deres vej forbi mødet. Det drejer sig om erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), sundhedsminister Sophie Løhde og uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V).