Medicinalindustrien håber på god influenzasæson

Mens en influenzaepidemi lader vente på sig i Danmark, må stadig flere amerikanere lægge sig under dynen. Det er godt nyt for medicinalindustrien, som har særligt store forventningerne til årets influenzasæson.

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Influenzasæsonen står for døren, og medicinalindustrien følger i år udviklingen på markedet, der ventes at vokse til omkring fire milliarder kr. frem mod 2015 med særlig stor interesse.

En række af de store vaccineproducenter, som britiske GlaxoSmithKline, britisk-svenske AstraZeneca og franske Sanofi har nemlig lanceret en ny generation af influenzavacciner, som samler fire forskellige typer af influenza A og B, inklusive den berygtede H1N1-virus, som blev kendt som "svineinfluenza" i 2009.

Hidtil har en vaccine med tre forskellige typer influenzavacciner været normen.

De nye firdobbelte influenzavacciner er godkendt i både Europa og USA i løbet af 2012 og 2013 og kommer på markedet på et tidspunkt, hvor frygten for H1N1-influenzaen og dermed også lysten til at lade sig vaccinere har været på retur i begge verdensdele.

Samtidig har flere af vaccineproducenter oplevet faldende vækst i deres samlede salg af vacciner. Den nye generation af influenzavacciner ventes derfor at kunne booste-salget betydeligt.

Det samlede salg af influenzavacciner udgjorde i 2011 omkring tre milliarder dollar ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO, mens analysefirmaet Renub Research tidligere har vurderet, at markedet vil kunne vokse til omkring fire milliarder i 2015 og også vil vokse signifikant i årene frem.

Af tredjekvartalsregnskaberne for 2013 fremgår det da også, at medicinalselskaberne har store forventninger til salget.

Sanofis samlede vaccineforretning, der drives under navnet Sanofi-Pasteur, er under pres, blandt andet fordi selskabet har haft leveranceproblemer på nogle af sine produkter. Selskabet skriver imidlertid i kvartalsmeddelelsen, at det forventer at sætte rekord i salg af influenzavaccine i andet halvår 2012, fordi selskabet har udvidet sin portefølje af influenzavacciner til nu at omfatte en tre og en firdobbelt vaccine.

GlaxoSmithKline rapporterede om en behersket salgsfremgang for sin samlede vaccineportefølje efter de første ni måneder af 2013 på tre pct., men især vaccinesalget i USA var et lyspunkt med en salgsvækst på 35 pct. Igen skyldes de positive toner lanceringen af selskabets nye firdobbelte influenzavaccine.

Også AstraZeneca, der udvikler sine vacciner i datterselskabet Medimmune, har store forventninger til salget af sin firdobbelte vaccine, der som den eneste kan tages som næsespray. Selskabet har besluttet helt af droppe salget af tredobbelte vacciner fra influenzasæsonen 2014/15.

Og måske er årets influenzavira medicinalindustrien venligt stemte.

I hvert fald tvinger feber, hovedpine og snue stadig flere amerikanere under dynen især i sydstater som Alabama, Louisiana, Mississippi og Texas, og i år er flere end sædvanlig ramt af H1N1, der er særlig hård ved yngre mennesker.

Det fremgår af en advarsel, som USAs svar på Statens Serum Institut, Centers for Disease Control and Prevention, CDC, har udsendt.

I november og december 2013 har CDC modtaget flere rapporter om alvorlige luftvejsproblemer hos unge og midaldrende voksne, og mange af dem har vist sig at være smittet med såkaldt pH1N1-virus, som har vist sig at være særlig hård over for den yngre del af befolkningen.

"Flere pH1N1-associerede hospitalsindlæggelser, inklusive mange, som har krævet indlægges på intensivafdeling, og nogle dødsfald, er blevet rapporteret," skriver CDC på sin hjemmeside.

Det tyder på, at influenzasæsonen 2013-14 kan udvikle sig til at blive særlig hård over for unge og midaldrende voksne, som ellers plejer at gå fri i normale influenzaår.

I USA er anbefalingen, at børn helt ned til seks måneder skal vaccineres mod influenza, og CDC benytter lejligheden til at gentage opfordringen til at få vaccinationen overstået.

Andre steder i USA går de lokale myndigheder mere radikalt til værks. F.eks. i staten News Jersey og i New York City, hvor alle børn i førskolealderen, der er i dagpleje eller børnehave, skal influenzavaccineres.

CDC har benyttet den seneste udvikling i influenzasmitten til at opfordrer amerikanerne til at gøre alvor af at blive vaccineret. Sidste år tog blev under 50 pct. af befolkningen vaccineret.

USA er imidlertid ikke ene om at have influenzavaccine med inde i vaccinationsprogrammer. I Storbritannien er influenzavaccine en del af børnevaccinationsprogrammet, og herhjemme anbefales det at alle ældre og andre risikogrupper bliver vaccineret.

Foreløbig er der dog ingen tegn på, at en større influenzaepidemi er under opsejling. Det seneste influenza-nyhedsbrev fra Statens Serum Institut viser, at indberetningen af tilfælde af influenza fra læger og lægevagter landet over er meget lav.