Medicinalindustrien afviser anklage om favorisering

Medicinalindustrien afviser, at den nye aftale om prisloft på medicin til hospitalerne, er særlig favorabel. Vi sænker priserne mere end krævet for at få arbejdsro, siger direktøren for Lægemiddelindustrien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er tale om et politisk spil fra Danske Regioners side, når formanden Bent Hansen (S) går ud og kritiserer den prisaftale, som sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) og lægemiddelindustrien indgik i sidste uge.

Det mener direktøren i Lægemiddelindustrien, Lif, Ida Sofie Jensen.

"Jeg betrager Bent Hansen udtalelser, som et udtryk for en overophedet politisk situation. Det er helt ude i hampen," siger Ida Sofie Jensen, som kommentar til Bent Hansens udtalelser i Jyllandsposten i dag.

Her står Bent Hansen til lyd for, at en aftale om prisen på medicin til hospitalsektoren er for favorabel for industrien, og i realiteten er et udtryk for industristøtte.

Han havde hellere set, at Danmark indførte samme betalingssystem, som i Norge, som har Europas laveste medicinpriser.

Sænker prisen mere end krævet
Men det er helt forkert, mener Ida Sofie Jensen. Den flerårige aftale omfatter blandt andet et prisloft, samt at industrien sænker listeprisen på hospitalslægemidler med fem pct.

"Hvis man kigger i den rapport, som ligger til grund for aftalen, og som Danske Regioner selv har været med til at udarbejde, så vil man kunne se, at de danske listepriser på hospitalsmedicin ligger 3,8 pct. over gennemsnittet af de lande, vi sammenligner os med, mens prisen inklusive rabat ligger 3,25 pct. over. Vi er gået med til at sænke prisen endnu mere, nemlig fem pct.," siger Ida Sofie Jensen.

Ønsker arbejdsro
Når industrien er gået med til at skære mere end gennemsnittet, skyldes det ifølge Ida Sofie et ønske om arbejdsro.

"Som enhver anden industri er det, vi har allermest brug for, ro omkring vores rammevilkår. Derfor har vi ønsket en aftale, der rækker flere år frem i tiden. Og for det har vi været villige til at betale en ekstra pris," siger Ida Sofie Jensen.