Medicinalgiganter scorer milliarder på influenzavacciner

En række af verdens største medicinalkoncerner står til at score en milliardgevinst på salg af vaccine mod den frygtede influenza A i de kommende måneder. WHO vurderer, at markedet for H1N1-vaccine vil kunne løbe op i 50 til 100 milliarder kr.

Foto: Scanpix. Forsker i gang med udvikling af H1N1-vaccine
Læs mere
Fold sammen
Mens frygten for, at influenza A (tidligere svineinfluenza, red.) i løbet af få måneder skal lamme store dele af verden, når forkølelsessæsonen sætter ind på den nordlige halvkugle, står en række af verdens største medicinalkoncerner til at score en milliardgevinst på salg af influenzavaccine og influenzamedicin som Tamiflu.

Myndigheder i omkring 50 lande, herunder Danmark, har allerede forhåndssikret sig adgang til at vaccinere store dele af befolkningen.

Ifølge en analyse fra investeringsbanken JP Morgen, som blev offentliggjort af nyhedsbureauet Reuters i sidste uge, har regeringer foreløbig bestilt 600 millioner doser af den nye influenzavaccine til en værdi af op mod 23 milliarder kr.

Dertil kommer mulighed for yderligere ordrer til en værdi af mere end 13 milliarder kr., som menes at være på vej.

Det betyder, at regeringen verden over i løbet af de næste 6 til 12 måneder vil købe vaccine hos nogle af verdens største medicinalvirksomheder for op mod 36 milliarder kr., og formodentlig mere, hvis ellers medicinalvirksomhederne kan følge med.

Verdenssundhedsorganisationen WHO, har således ifølge Reuters vurderet, at det globale marked for H1N1-influenza er på mellem 50 og 100 milliarder kr.

Halvårsregnskaber i fokus
På den baggrund forventer analytikere ifølge Financial Times, at medicinalgiganter som britiske GlaxoSmithKline, schweiziske Roche og fransk-tyske Sanofi-Aventis vil melde ud om deres forventninger til øget omsætning og indtjening, når de præsenterer halvårsregnskaber i den kommende tid.

Største er interessen om GlaxoSmihtKline, som kommer med sit halvårsregnskab onsdag.

GlaxoSmithKline har allerede bekræftet, at selskabet skal leverer 150 millioner doser influenza A-vaccine til myndighederne i Storbritannien, USA, Frankrig og Belgien. Også Danmark køber sine 3,1 millioner doser hos GlaxoSmithKline.

Samtidig producerer GlaxoSmithKline den antivirale medicin Relenza, som er en konkurrent til den berømte Tamiflu fra Roche. Og efterspørgslen efter de to influenzamidler er vokset eksplosivt siden marts i år, da den nye influenzatype brød ud i Mexico.

To af de store vaccineleverandører, schweiziske Novartis og amerikanske Baxter kom med halvårsregnskab i sidste uge. Begge spåede et betydeligt salg af de nye vacciner, men ingen af dem kom med konkrete prognoser for salget, som tidligst ventes at vise sig i regnskabsbøgerne i årets fjerde kvartal.

Baxter oplyste dog, at selskabet ikke er i stand til at tage flere vaccineordrer ind, end de 80 millioner doser,der allerede er i hus.

Mangler kapacitet
Netop spørgsmålet om, hvor meget medicinalkoncernerne rent faktisk kan producere, når de i løbet af de næste par måneder får myndighedernes endelig godkendelse af vaccinekandidaterne, er det store usikkerhedsmoment i øjeblikket.

Det skyldes for det første, at for fortsat er uklart, hvor mange og hvor store doser vaccine den enkelte person skal have. Det vil først blive afklaret, når der er gennemført de nødvendige test i mennesker. Foreløbig venter alle dog, at det er nødvendigt at vaccinere to gange med nogle ugers mellemrum.

For det andet tyder de første forsøg med produktion af den nye vaccine på, at udbyttet af produktionen er betydelig lavere, end når selskaberne producerer vaccine mod den mere almindelige sæsonbetonede influenza.

Godt 20 medicinalselskaber er godkendt til at fremstille influenzavaccine.WEB:Læs mere om GlaxoSmithKlines halvårsregnskab 2009 på www.business.dk/biotekLæs også: Influenza A-vaccine testes på frivillige australier