Medicinalgigant på vej til Hollywood

GlaxoSmithKline, som sælger slankepillen Alli, vil producere dokumentarfilm om fedme. Medicinalkoncernen siger, at filmen, der skal instrueres af Oscar-vindende instruktør, ikke skal tjene medicinalkoncernens interesser.

Foto: Bax Lindhardt
En af verdens største medicinalvirksomheder går nye veje for at oplyse verden om et af de sygdomsområder, som koncernen tjener fedt på.

GlaxoSmithKline vil producere dokumentarfilm om fedme og har til det formål indledt samarbejde med non-profit-organisationen Creative Coalition, som støttes af kendte skuespillere som Alec Baldwin og Suran Sarandon. GlaxoSmithKline betaler. Creative Coalition står for filmproduktionen.
 
Samarbejdet med Creative Coalition overbeviser imidlertid ikke de skeptikere, som betvivler GlaxoSmithKlines hensigter, og som stiller spørgsmål ved filmens troværdighed.

"Jeg kan ikke forestille mig, at en så juridisk og retorisk sofistikeret virksomhed som GlaxoSmithKline ikke vil forfølge sin interesser," siger Theodore Braun, som i 2007 instruerede filmen Darfur Now og som også er associeret professor ved University of Southern California.

Ifølge GlaxoSmithKline og dets non-profit partner vil der blive underskrevet en aftale om, at Creative Coalition og filmens instruktør vil få den fulde kreative kontrol over filmen. Og GlaxoSmithKline har heller ingen forventninger om, at slankepillen Alli skal nævnes i filmen, lyder det.

"Filmskaberne beslutter om Alli er vigtig eller ej," siger marketingdirektør Rachel Fernandino fra GlaxoSmithKline til New York Times.

Vigtig er Alli imidlertid for GlaxoSmithKline. Alene i  tredje kvartal 2009 fordobledes salget af pillen til 400 mio. kr., mens det samlede Alli-salg i perioden januar-september beløb sig til næsten 1,4 mia. kr.

GlaxoSmithKline og Creative Coalition håber, at de med fedme-dokumentaren kan matche Al Gores succes med klima-filmen "An Inconvenient Truth".

Hvor stort et budget, filmen har, vil ingen af parterne oplyse, men det ligger fast, at filmen skal instrueres af en Oscar-vindende instruktør, hvis navn bliver offentliggjort på Sundance Film Festivalen den 26. januar.