Medicinalfabrik i Hillerød fik stor rolle i kampen mod corona – nu er forsøg standset

Den amerikanske medicinalgigant Eli Lilly, der trækker tråde til Hillerød, møder modstand i sin udvikling af en antistofbehandling mod corona. Deres kliniske forsøg er sat på pause grundet en »potentiel sikkerhedsrisiko«.

Fujifilm i Hillerød er udpeget af Bill & Melinda Gates Foudation til at producere et helt bestemt antistof, som skal indgå i Eli Lillys behandling mod coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix

Den amerikanske medicinalgigant Eli Lilly, der arbejder på at udvikle en antistofbehandling mod corona, standsede tirsdag sit kliniske forsøg. Det skriver Financial Times.

Medicinalgiganten har givet sig i kast med at udvikle en antistofbehandling, svarende til den, som præsident Donald Trump blev behandlet med, da han var smittet med covid19-virus. Behandlingen er i forsøgsstadiet og testes på indlagte patienter.

Forsøget sættes dog nu på pause. I en e-mail til forskerne bag Eli Lillys forsøg, skriver amerikanske embedsmænd, at pausen sker grundet en »potentiel sikkerhedsrisiko«. Forskerne må derfor ikke inddrage nye testpersoner i lægemiddelforsøget. Eli Lilly bekræfter, at forsøget er standset.

Siden Trump blev behandlet med antistoffer, der dog var fra Eli Lillys konkurrent Regeneron, har han rost behandlingsmetoden. Blandt andet vil præsidenten have, at alle får den samme behandling, som han fik.

»Så vi har altså de her midler fra Eli Lilly og de andre, som er virkelig gode. De bliver kaldt for terapier. Nogle mennesker ved ikke, hvordan man definerer begrebet terapi. Jeg ser anderledes på det. For mig er der tale om en kur,« sagde Donald Trump kort tid efter, at han var udskrevet fra Walter Reed hospitalet, hvor han bl.a. modtog antistofbehandlingen.

Bill Gates udpegede producent i Hillerød

Eli Lillys antistofbehandling trækker tråde til Danmark. Det er nemlig sådan, at Fujifilm fra Hillerød skal producere et helt bestemt antistof, som skal indgå i Eli Lillys behandling mod coronavirus.

Aftalen mellem Fujifilm i Hillerød og Eli Lilly er kommet på plads, efter at Bill & Melinda Gates Foundation i april reserverede »en plads« på den danske medicinfabrik.

Eli Lilly er ikke det første biotekselskab, som møder modvind i kampen mod corona. Medicinalfirmaet Johnson & Johnson meddelte ligeledes tirsdag, at de standsede deres forsøg med covid-19-vaccine, efter at en forsøgsdeltager udviklede en »negativ reaktion«.

I september stoppede også AstraZeneca sine forsøg med en coronavaccine, efter at mindst en person udviklede »uforklarlige neurologiske symptomer«. Medicinalfirmaet har dog genoptaget forsøget.